Кога ще дойде краят на пандемията и социалната изолация? (ИНФОГРАФИКА)

10:40, 21 апр 20 25 2496 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Тъй като механизмите на съвременния свят вече започнаха да скърцат и буксуват в условията на извънредно положение, у всеки неизбежно се поражда въпросът: Кога ще се свърши с пандемията COVID-19 и социалното дистанциране?

Това никой не го знае със сигурност, но по всичко личи, че няма да е скоро. Ето какво може да се каже на този етап за това кога ще е безопасно да излезем от домовете си и да възобновим нормалния си живот, пише nauka.bg.

Почти сигурно ще е необходим стаден имунитет за прекратяване на пандемията.

Повечето експерти са категорични, че сме минали точката, до която е било възможно вирусът да бъде удържан, както сме успели да направим със SARS и MERS. Това означава, че COVID-19 е тук, за да остане, а пандемията ще завърши само с придобиване на стаден имунитет.

Стадният имунитет дефинира каква част от популацията трябва да е имунизирана срещу заболяването, за да може цялото население да бъде защитено от вируса. Точният праг зависи от инфекциозността на болестта, представена от основния репродуктивен номер, наречен R0.

Когато се появи нов вирус, никой не е имунизиран. Силно преносим вирус, като коронавирусът в настоящата пандемия, може да се разпространи като горски пожар, бързо изгарящ незащитената популация като суха трева. Но след като достатъчно хора са имунизирани, вирусът се сблъсква със стените на имунитета и пандемията започва само да наднича зад тях, вместо да продължава опустошителния си път напред. Учените наричат този момент – праг на стадния имунитет.

До две трети от населението трябва да бъдат заразени, за да се достигне този праг.

Настоящите оценки поставят R0 на коронавируса между две или три, което означава, че всеки с COVID-19 има тенденция да заразява средно двама или трима други хора от населението. Въпреки че този брой може да се промени въз основа на нашето поведение, учените изчисляват, че прагът на имунитета на стадото за коронавируса е около една трета до две трети от всяка популация. В световен мащаб това означава от 2.5 милиарда до 5 милиарда души.

Учените все още не са сигурни колко дълго хора, преболедували COVID-19, остават имунизирани, но засега изглежда, че те не са лесно заразими повторно.

Оставянето на вируса да изгори сред населението би бил най-бързият подход.

Хората придобиват имунитет срещу вирус по два начина: Или са се заразили и са се възстановили – получавайки някакво ниво на защита от антитела, или им е била поставена ваксина срещу вируса.

Тъй като намирането на ваксината ще отнеме най-малко между 12 и 18 месеца според прогнозите, най-бързият начин за придобиване на стаден имунитет би бил да се остави вирусът да изгори безпрепятствено сред световното население.

Възрастните и тези със здравословни проблеми биха били най-тежко засегнати, но и по-младите хора могат да получат тежки заболявания.

Разходите за забавяне на разпространението на вируса обаче могат да бъдат катастрофални. Ето защо страните по света опитват различни стратегии за ограничаване на ръста на заразените, като на практика изравняват експоненциалната крива на пандемията и намаляват напрежението върху болниците. Тези мерки се състоят главно в агресивно социално дистанциране, като закриване на училища, отмяна на големи публични събития и насърчаване на хората да работят от вкъщи, когато това е възможно.

Социалното дистанциране намалява смъртността, но забавя и стадния имунитет.

Обратният ефект от социалното дистанциране обаче е, че постигането на стаден имунитет се забавя с намаляването на случаите, казва Майкъл Мина, епидемиолог от Харвардския университет. Дори ако колективно предотвратим скока през следващите седмици, той предупреждава, че вирусът може да се завърне отново, след като бъдат премахнати ограниченията.

“При липсата на стабилен  стаден имунитет на ниво популация имаме известен риск от втора вълна на епидемията“, казва Мина.

Социалното дистанциране ще трябва да продължи най-малко от 1 до 3 месеца

Обществото може да си осигури чадър срещу подобно възобновяване, като поддържа стриктно социално дистанциране.

Бихме могли да направим една голяма пауза, ако разпространението на вируса се забави с по-топлото време, въпреки че засега няма индикации, че това ще се случи. “Това би било голям късмет“, казва Мачией Бони, епидемиолог от Пенсилванския университет, “и може да позволи на повече хора да се върнат на работа, след като броят на новите случаи започне да намалява.

Задържането на училищата затворени и насърчаването на хората да останат вкъщи може да потисне пандемията след пет месеца, според доклада на Imperial College London. Но след като бъдат премахнати тези ограничения, вирусът по всяка вероятност ще се върне обратно. Докато ваксината не стане налична, потенциално за 12 до 18 месеца, докладът твърди, че са необходими големи социално-дистанционни мерки.

Но такива драстични промени в ежедневието могат да се окажат много трудни за поддържане, казва Бони. “Все едно задържате вълна от инфекции с тънко фолио.“

По-широкото диагностично тестване може да облекчи необходимостта от широко социално дистанциране

Дали такава строга изолация може да се поддържа месеци наред, не се знае. “Никога досега не сме се сблъсквали с подобно нещо“, казва Кейтлин Ривърс, епидемиолог от Центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс. Икономическите разходи биха били огромни, особено за най-уязвимите слоеве на обществото.

“Но не съм готов да се отказвам от уроците, които ни дават Южна Корея и Тайван“, казва Ривърс. “Те показаха, че вирусът може локално да се задържа чрез общо социално дистанциране, съчетано с масови тестове, изолиране на случаи и проследяване на контакти.“

САЩ увеличават тестовете, но понастоящем те все още не могат да тестват толкова широко, колкото много други страни, което позволява на вируса да се разпространява бързо и неконтролируемо из цялата страна. Докато този капацитет не се увеличи значително, единственият инструмент, с който правителството може да забави разпространението на вируса, е безцеремонно и повсеместно налагане на социално дистанциране.

Надеждите са оставането вкъщи да потуши значително епидемията, а междувременно е от ключово значение да се използват следващите месеци за бързо разширяване на тестовата инфраструктура, като същевременно се укрепват и системите на здравеопазването.

Тестването позволява на служителите на здравната система да идентифицират новите случаи и да ги изолират, като същевременно проследяват и тестват контактите им възможно най-бързо. Това тестване и изолиране на потенциални контакти преди да развият симптоми е от решаващо значение, тъй като изглежда пандемията се разпространява главно от хора, които не знаят, че са болни.

Би било като, че “все едно сме се върнали в началото на епидемията и използваме целеви подходи“, казва Мина. С известен късмет подобен подход би могъл да предотврати разпространението на заразата, докато бъде готова ваксината.

Изпълнимостта на такава програма зависи от много неизвестни променливи. Първо, това ще изисква значително повече тестове, отколкото са наличните възможности в момента. Освен това изисква прецизно и бързо проследяване на контактите след потвърден положителен случай, което не е лека задача. Някои страни използват данни за проследяване на мобилни телефони, за да подпомогнат този процес.

Голямото неизвестно: Ще дадат ли достатъчен ефект всички тези усилия?

Към този момент все още има твърде много неизвестни, за да знаем как и кога ще постигнем стадния имунитет. В следващите седмици епидемиолозите ще следят отблизо броя на новите случаи в САЩ, както и общия брой тестове, за да получат представа дали социалното дистанциране работи в определен регион.

“Поразително е да наблюдаваме как цялото общество се люлее през последните седмици“, казва Мина. “Почти всички са се качили на борда.” Но той се тревожи за устойчивостта на такива строги мерки, каквито носят седмиците. “Силите на обществото може да се окажат недостатъчни за да приложат, това което изисква от тях науката.“

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама