GRECO: COVID-19 подхранва корупцията

16:10, 21 апр 20 / Политика 25 2376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Групата на държавите против корупцията на Съвета на Европа (GRECO) предупреди за рисковете от растящите нива на корупция в следствие на пандемията от COVID-19 и направи апел към държавите за максимална прозрачност, предаде БГНЕС.

GRECO обяви насоки за 50-те държави на Свъета на Европа за противодействие на корупцията в контекста на световната здравна криза, причинена от пандемията на коронавирус.

Консулът ни в Хага с такса "коронавирус", прибирал по 5 евро от българин

Избухването на епидемията на COVID-19 увеличава многократно рисковете от корупция, а здравният сектор е особено уязвим заради необходимостта от спешни поръчки за медицински консумативи, пренаселените болници, опростените правила за обществени поръчки и претоварения медицински персонал, съобщават от GRECO.

Марин Мърчела, който е президент на GRECО, заяви, че поради пандемията, предвид концентрацията на власт, премахването на определени права и свободи, и влагането на големи суми пари в икономиката за преодоляване на кризата, не трябва да се подценяват рисковете от нарастваща корупция.

Популизъм по време на пандемия

Корупционните практики могат да засегнат всички частни и публични сектори и без никакъв проблем могат да се проявят под формата на подкуп в секторите на здравеопазването, изследванията и разработването на нови продукти и стоки и комерсиализация на медицински продукти свързани с COVID-19.

Това е причината GRECO да апелира до властите за максимална прозрачност и комуникация при вземането на решения.

GRECO е създадена през 1999 г. за укрепване на капацитета на държавите-членки в борбата с корупцията, която включва 47 държави-членки на Съвета на Европа, както и Беларус, Казахстан и САЩ.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама