„Демократична България“ сезира прокуратурата за общински имот в София

19:03, 21 апр 20 / София 25 2882 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

От “Демократична България” са сезирали прокуратурата за продажба на общински имот на частна компания. Поводът за сигнала е, че след приключване на сделката общинско дружество отново е откупило имота заради което общината е загубила над 4 млн. лв., а сумата е отишла в ползва на дружеството.

От партията припомнят, че през 2013 г. Столичния общински съвет приема решение за приватизация на имот бул. "Сливница" и "Околовръстното шосе". Той е бил част от активите на общинското дружество "Столичен автотранспорт". Причината за продажбата е отпадане на необходимостта от ползването му.

Между 2015 и 2017 г. Столичният общински съвет одобрява най-напред продажбата на общинския имот за малко над 2 млн. лв., а след това гласува за обратното изкупуване на същия имот, но вече срещу три пъти по-голяма сума - 6,3 млн. лв.

Ремонтът на Западния парк ще се забави

СОАП, на която СОС е възложил да проведе процедурата, възлага и получава оценка на имота, обявява и провежда търг, на който се явява само един участник - “Княжево сървиз” ООД, мажоритарен собственик на капитала, на което дружество е “Титан Сървис” ЕООД.

Имотът е продаден за 2 150 000 лв., а собствеността е прехвърлена на 08.04.2015 г.

От „Демократична България“ информират, че в началото на 2015 г. СОС задейства процедура за включване на имот, който е съседен на продадения, в капитала на общинското дружество “Чистота-Искър”. Аргументът е, че общинското дружество има нужда от този имот, за да го използва за своята дейност.

Още по-интересно става през 2016 г., когато се оказва, че предоставеният парцел не е достатъчен на “Чистота-Искър” ЕООД и започват преговори за закупуване на продадения на “Княжево сървиз” ООД едва година по-рано.

Ще се откаже ли Столична община от купуването на нови автомобили?

Новата оценка на продадения имот вече е 6 810 000 лв. Започват преговори и цената е “смъкната” до 6 370 580,79 лв.

Докладът с предложение за обратното купуване на имота на тази цена е внесен в СОС на 21.09.2017 г. от общинските съветници Венетка Серафимова от ГЕРБ, Радослав Абрашев от Реформаторски блок, Иван Таков от БСП и Карлос Контрера от ВМРО. По този доклад СОС постановява решение, с което дава съгласие на “Чистота-Искър” ЕООД да закупи имота за 6 370 580,79 лв.

В отчета на “Княжево сървиз” ООД за 2017 г. е отчетена цялата печалба от сделката в размер на над 4 млн. лв. На следващата година на собствениците е изплатен и дивидент от над 7 млн. лева, в който влиза и печалбата от продажбата на недвижимия имот.

Пълния текст на сигнала ни към прокуратурата ще намерите ТУК.

 TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Todor R 07:52, 22 апр 20

От ДБ са показали, че вяра не може да им се има, затова докато не се произнесат компетентните органи нищо не е сигурно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама