Броят на заразените с коронавирус у нас надхвърли 1000

08:20, 22 апр 20 25 3590 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

49 са новите случаи на заразени с Covid-19 през последното денонощие, от които 21 са приети в болница. Това е с 5,1% повече от вчера. Така общият брой на заразени с коронавирус у нас става 1015, като активните случаи са 795. 281 са настанени в болница, 40 са в интензивни отделения. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг, предаде репортер на TOPNOVINI.

За първи път не София е областта,  в която са регистрирани най-много случаи, а Плевен -  със 17 случая. 13 от тях са от завод "Мизия", двама в УМБАЛ Плевен и двама в МБАЛ Червен бряг. В София новите случаи са 16. Във Видин са четирима, в Бургас, Кюстендил и Сливен по трима, в Хасково, Благоевград и Пазарджик - по един. Сред заразените е едно дете - 15-годишно момиче от Кюстендил, което е в добро състояние и не е настанено в болница.

Три са новите случаи на заразени медицински лица - един лекар във Видин, и по една медицинска сестра в Сливен и Бургас.

Броят на излекуваните се е увеличил с четирима и става общо 184 или 17,1% от всички случаи. Това са трима мъже и една жена. Двама от тях са изписани от ВМА, един е в Кюстендил и един в Пазарджик.

Двама души са починали за денонощието - 77-годишна жена от Сливен и 49-годишен мъж, който след 11 дни интубация е починал в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов". Няма данни двамат да са имали придружаващи заболявания. Така общият брой на смъртните случаи за страната става 47.

До момента в страната са извършени 27 хил. PCR теста, като целта на щаба е да се правят по 7 хил. теста седмично, с които да обхващат 1 на всеки 1000 българи, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на ген. Мутафчийски засега няма риск от затварянето на болницата във Видин, където голяма част от медицинския персонал е заразен с коронавирус. Той заяви, че броят на заразените в плевенското село Буковлък е твърде малък - 4 души от население около 4000, за да бъде поставено населеното място под 14-дневна карантина. Областният операивен щаб  и областната управа обаче могат да вземат такова решение по своя преценка. Дадено е указание да се увеличи търсенето на други случаи.

По думите на ген. Мутафчийски въвеждането на национална 14-дневна карантина, през която всички да си седят вкъщи, не е решение. "Както виждате много държави приложиха забрана за излизане от вкъщи, но това не е съвсем панацеята. Наиситина снишава в много голяма степен заболеваемостта, но не я премахва. Това е иделаният случай. Мислите ли, че няма пак да има сбирки между хората - това не е реално", коментира той.

"Всяка мярка, която е за разхлабване, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболяемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка. В цял свят политиците възприеха този начин на говорене, че отхлабването на мерките ще доведе до влошаване на ситуацията, но трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва да се даде отстъпление от разхлабването на мерките", каза още Мутафчийски.

"Благодарение на мерките, препоръчани от щаба, България има ниска заболеваемост. Никога не съм бягал от отговорност и много добре знам и осъзнавам моята отговорност", така ген. Мутафчийски отговори на въпрос кой ще носи отоговорност за мерките, които са наложени за справяне с коронавируса.

Ген. Мутафчийски обяви, че е поел личен ангажимент за  казуса с дъщерята на журналиста Милен Цветков, която живее в Холандия и трябва да се прибере в България за погребението му, но според действащите разпоредби  трябва да стои под 14-дневна карантина.

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама