Бизнесът в туризма сезира Европейската комисия за липса на мерки

14:21, 22 апр 20 25 1964 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Обединение „Бъдеще за туризма“ e алармирало Европейската комисия за пълното отсъствие на подкрепа за българския туризъм и за потенциална заплаха от масови фалити. Вчера организацията внесе искане за оставката на Николина Ангелкова.

Писмото е изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност.

Туроператори поискаха оставката на Ангелкова

В него се посочва, че представители на туризма многократно са настоявали за мерки от страна на правителство. Те посочват от какво имат нужда:

Държавна помощ за самоосигуряващите се, която се прилага по време на извънредното положение и след него до подновяване на туристическите пътувания в страната.

Финансова подкрепа за ликвидност и държавни гаранции чрез безлихвени заеми.

Субсидирани заеми с изгодни условия и лихви за фирми в туризма.

Временно преустановяване на всички публични плащания за период от шест месеца.

Спешни указания и ясни правила за възстановяване на суми по анулирани туристически пакети.

Ангелкова предлага две групи мерки за спасяване на туризма

От организацията са убедени, че правителство не прилага необходимите и адекватни мерки. Според тях разработените от ЕК мерки за превенция на малките и средни предприятия от фалит и за гарантиране на заетост не са популярни в България, въпреки осигурения финансов ресурс.

Те апелират ЕК да започне проверка на прозрачността и адекватността на мерките, предприети от българското правителство и финансирани от нея.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама