Личните спестявания в Европа ще нараснат с 1.3 трилиона евро заради ограниченията

16:02, 22 апр 20 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 2,3 трилиона евро могат да достигнат спестяванията на домакинствата в Европа през второто тримесечие на 2020г., като това ще е в следствие на пандемията от COVID-19. Тези данни са от анализ на компанията Euler Hermes, която работи в сектора на застраховането на търговски кредити и е представена и в България, предава Дневник.

Експертите прогнозират, че потребителите на Стария континент ще увеличат личните си резерви с приблизително 1,3 трилиона евро, или 10% от брутния вътрешен продукт (БВП), в сравнение с началото на 2020г. Основни причини за това са намаленото индивидуално потребление заради ограничителните мерки в страните, както и предпазливостта и притесненията за финансова стабилност, които растат заедно с увеличаването на безработицата и намаляването на доходите.

Безработицата в България достигна 6,7%

Докладът показва, че по време на ограничителните мерки в Европа спадът на индивидуалното потребление ще бъде драстичен и може да достигне до 35%. Експертите прогнозират, че 40% от активното население ще бъде засегнато от частичната безработица, което ще доведе до намаляване на възнагражденията и съответно разполагаемите средства с 20 до 40%. В този случай, доходите на домакинската се очаква да спаднат средно между 8 и 16%.

Комбинацията от тези два фактора се очаква да доведе до поддържане на по-значителни спестявания дори в периода на отслабване на мерките. Прогнозата на компанията e, че след очакваното отпадане на ограниченията в края на 2020г. резервите на домакинствата в Европа ще останат на средно ниво от 21%. Индивидуалното потребление съответно също ще остане по-ниско - с 10 до 15%.

"В несигурни времена домакинствата стават по-чувствителни към риска и се въздържат от потребление и инвестиции. Това превантивно поведение обаче е пречка за икономиката и я задържа под потенциала й за развитие", предупреждават експертите на компанията.

Според данните от анализа, тези спестявания обичайно остават „заключени“ под формата на депозити в банките, които пък в същото време затягат политиката си за отпускане на кредити. Тенденцията за увеличаване на резервите на домакинствата се очаква да бъде по-осезаема в държави с по-голям ръст на безработицата и с по-високи нива на задлъжнялост на домакинствата. Такива държави са Норвегия, Швеция, Дания и Великобритания.

Експертите са на мнение, че правителствата в Европа трябва веднага да започнат да търсят решения срещу задържането на високите нива на спестяванията на домакинствата.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама