Горски пожар в най-големия национален парк в Полша

17:05, 22 апр 20 / Свят 25 2510 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Горският пожар, избухнал в неделя в Бебженския национален парк в Полша, продължава да се разпространява в множество посоки в района, съобщи днес, на Международния ден на Земята, управата на природния резерват, цитирана от ДПА.

Досега от пожара са засегнати около 4000 хектара, сочат оценки на парковите служители въз основа на снимки от дронове и спътници. Паркът е най-големият в страната. Разположен в Североизточна Полша, той предпазва заливните равнини по река Бебжа и e обитаван от редица редки видове, включително американски лос, както и водни и блатни птици.

Дим от пожарите край Чернобил стигна до Киев

Достъпът до засегнатия район е затруднен, което допълнително възпрепятства усилията да бъде погасен огънят. Поради естеството на торфените почви и сушата в парка загасеният на повърхността огън може да продължи да тлее с дни или седмици в земята и след това да бъде разпространен от вятъра.

През следващите дни в Полша не се очакват валежи според нейния национален институт по метеорология. Тази зима в Полша беше изключително суха, без изобщо никаква снежна покривка в преобладаващата част от територията ѝ.

В националния парк почти ежегодно има пожари, но обикновено те са доста по-малки. Много от тях са причинявани неволно от фермери, които палят стърнища, което в Полша е незаконно.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама