Десислава Атанасова отрече да са предлагали по-малка присъда за дрогирани шофьори

19:28, 22 апр 20 / Политика 25 2905 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

„Струва ми се, че г-жа Нинова вече има сериозен рецидив за казани неистини“. С тези думи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира в ефира на bTV твърдението на лидера на „БСП за България“, че управляващите са предложили закон, с който се намалява присъдата на дрогирани шофьори.

Кристиан Николов е обвинен в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков

Нинова определи това като абсурд и заяви, че БСП са били единствените, които не са подкрепили текстовете. Днес Атанасова поясни за кой закон е говорила Нинова. „Нося ви закона, който не е с един вносител – подписали са го всички колеги– членове на здравната комисия. Този закон е за допълнение на Наказателния кодекс“, коментира Атанасова.

Тя показа и самия документ, под който са се подписали няколко народни представители, сред които и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чийто син е сред пътувалите в колата, която се блъсна в автомобила на Милен Цветков.

„Има една единствена промяна на член, касаещ употребата на алкохол и наркотични вещества и причиняване на ПТП. Предложението на всички тези колеги е след думата „наркотични вещества и аналози и алкохол“ да се добави „установени по надлежния ред“. Тоест с кръвни тестове, защото многократно е поставян въпроса, че полевите тестове при спиране на което и да е МПС и проверки не установяват в пълнота и съответно дейците не могат да си понесат наказанията. Никъде не се говори за намаляване на наказанието“, посочи Атанасова.

По думите ѝ поправката е обсъждана само в здравната комисия и е била подкрепена от проф. Георги Михайлов от БСП. „Тук няма дума за намаляване на каквито и да е наказания“, подчерта тя. Междувременно от ГЕРБ вече обсъждат спешни промени в Наказателния кодекс. Коментира се увеличаване на минималните наказания за водачи, седнали да шофират след употребата на алкохол и наркотици.

Премиерът иска по-тежки наказания за дрогирани шофьори

Управляващите обсъждат и промяна, касаеща случаите, когато престъпленията на пътя са извършени от водачи със зависимост към алкохола или наркотиците. „Да изтърпяват част от наказанието си в психиатрична болница на затвора. Имаме уверението на правосъдния министър, че може да се помисли в такава посока. Да се създаде психиатрична болница към затвора, за да може зависимите да се лекуват“, коментира Атанасова.  

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама