5G мрежата – Приятел или враг на човечеството

14:40, 23 апр 20 / Култура 25 4772 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

През 2019 г. се навършиха 40 години от пускането на първата търговска 1G мрежа. За тези 40 години, технологиите позволиха на човечеството да общува навсякъде и по всяко време. Новите поколения мобилни мрежи предоставят нови и нови възможности за връзка, като интернет, по-високи скорости за трансфер на информация и варианти за по-високо качество на услугите. Тези услуги включват: пазаруването онлайн, споделянето и приемането на информация, обмяната на съобщения и мултимедия, както и възможност за извършване на финансови операции, като това са само малка част от ползите на модерните устройства. В сегашната извънредна ситуация с COVID-19, всички тези опции са безкрайно полезни. Устройствата предоставят достъп за получаване на важна медицинска и социална информация, както и насоки за справяне с новото ежедневие. Заедно с новостите обаче, идват и редица въпроси, като най-обсъжданият е въпросът за здравето на човека и има ли риск за него, при използване на новите технологии.

Всяка държава, имаща на територията си модерни технологии и връзка с интернет, разполага с градски легенди за влиянието на технологиите върху човека. От край време е прието, че човек се отрича от това, което не разбира, като и тук ситуацията не е по-различна.

След обявяването на новото 5-то поколение технология за безжична комуникация, поддържаща клетъчна мрежа, се появиха множество грешни разбирания за нея. Има вярвания, че мобилните устройства могат да варят яйца, да пържат пуканки и да накарат мравки да обикалят в кръг. Тези убеждения са налице при всяко ново поколение технология, като 5G не прави изключение. Макар всички тези митове да са оборени от учените, някои от тях все още продължават да циркулират из интернет пространството, като същевременно се появяват и нови конспиративни теории.

Най-голямата заблуда, която се лансира по родни и чужди сайтове е, че новите мобилни мрежи ще нанесат вреда по-голяма от тази на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 г. Директното съпоставяне обаче няма как да се получи, защото базовите познания по физика автоматично отхвърлят подобно сравнение.

Вълните, посредством които работи 5G технологията, са неимоверно по-високи от тези, които се използват в 4G мрежата. Докато 4G сигналът идва във вълни от 300 мегахерца до 3 гигахерца, 5G сигналът разчита на вълни от 30 до 300 гигахерца, като това е доста голяма разлика. Излагането на подобно лъчение може да доведе до загряване на тъкани в тялото ни и дори да промени начина, по който клетките в горните слоеве на тъканите ни функционират, но за да се случи това е нужно огромно облъчване, което е невъзможно при обикновена употреба на смарт устройство или друг тип машина, използваща 5G.

На 3-ти срещу 4-ти април, в Англия бяха запалени множество стълбове, предаващи 5G сигнал, след като в социалните мрежи плъзна информация, че 5G мрежата е отговорна за пандемията от коронавирус. Няколко дни по-късно, 16 стълба бяха запалени и в Нидерланди, а след това и в Белгия имаше прояви на вандализъм над 5G антени.

Радиовълните, използвани за мобилни телефони, са нейонизиращи, "което означава, че им липсва достатъчно енергия, за да разделят ДНК и да причинят клетъчно увреждане“, казва Дейвид Робърт Гримс, физик и изследовател на рака, цитиран от ББC. Вредният за хората по-висок електромагнитен спектър е далеч отвъд честотите, които използват мобилните телефони. Слънчевите ултравиолетови лъчи попадат в тази вредна категория и могат да доведат до рак на кожата. "Хората разбираемо са загрижени дали съществува повишен канцерогенен риск, но е важно да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко енергични, отколкото дори видимата светлина, на която сме изложени всеки ден“, казва oще д-р Гримс.

През 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони". Въпреки това СЗО, заедно с Международната агенция за изследвания на рака (IARC), класифицират всички радиочестотни лъчения (от които мобилните сигнали са част) като "вероятно канцерогенни". Те са включени в тази категория, тъй като "има доказателства, които не са категорични, че излагането може да причини рак при хората“. Яденето на консервирани зеленчуци, като киселите краставички например, пиенето на горещо кафе и ползването на талк на прах също попадат в тази категория. Алкохолните напитки и преработените меса са класифицирани даже в група с по-висок риск, тъй като за тях доказателствата за канцерогенност са по-големи, поради самия факт, че те са и по-изследвани.
Всяка година от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и от районните здравни инспекции (РЗИ) се извършват текущи проверки на стойностите на електромагнитното поле (ЕМП) на около 1000 базови станции, като честотата на проверките се е увеличила от началото на 2019 г.

Коронавирусът взе още една „жертва“. От глобалната асоциация за стандартизиране на мобилните технологии 3GPP, обявиха, че ще забавят развитието на 5G мрежите. Решението не е вследствие на фалшивите новини, че новото поколение мобилна връзка е причина за пандемията, а е свързано с блокирането на икономическата и съответно – на развойната дейност по света вследствие на COVID-19.
3GPP потвърди, че стандартите за самостоятелни 5G мрежи (т.нар. SA) няма да са готови през първата половина на 2021 г., а се изместват с три месеца за края на следващата година.

Тази новина може да вдъхне спокойствие на всички вярващи в смъртоносното въздействие на новото поколение клетъчна мрежа.
При всички положения най-големият риск се крие в това, че съществуват твърде малко убедителни и правдоподобни изследвания по въпроса. Развитието на технологията не се направлява от правилните съображения, а най-вече от желание за икономически растеж и това може да се окаже голям проблем в близкото бъдеще.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.  

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама