Учени: Никотинът помага при борбата с коронавируса

20:30, 23 апр 20 / Култура 25 5318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски учени допуснаха, че никотинът има ефект, които подпомага сдържането на COVID-19. Предположението се основава на статистически данни от няколко проучвания в световен мащаб. В тези проучвания, данните показват, че сред пациентите с коронавирус, пушачите са значително по-малко – между 1,4% и 12,5%.

Поради тази причина в парижката болница „La Pitié-Salpêtrière“ се изследва превантивният и терапевтичен ефект на никотиновите пластири.

Мария Габриел: Тестовете за ваксина в Европа могат да започнат юни-юли

Ново френско изследване представя по-точни данни: от 500 пациенти с коронавирус, от които и 350 на болнично лечение и 150 в по-лека форма на заболяването, само 5% са пушачи, съобщи за АПФ ръководителят на проекта проф. Захир Амура. Това са с близо 80% по-малко пушачи сред пациентите с коронавирус, отколкото в общата популация със същите показатели за възраст и пол, предава БГНЕС.

Хипотезата: Никотинът залепва за клетъчните рецептори

Според тази хипотеза, никотинът залепва за рецепторите, които COVID-19 използва и така намалява риска от разпространение на вируса в тялото, смята професор Жан-Пиер Шанджьо от института „Пастьор“. Така вирусът не може да проникне в клетките и да се развие в организма.

Великобритания тества ваксина срещу COVID-19 върху доброволци

Проф. Амура вярва, че едно изследване може да покаже дали с различни дози никотинови лепенки, медицинският персонал не може да бъде защитен предварително от коронавирус и дали пациентите не биха могли да получат лечение с тях. Подобно прочуване трябва да получи одобрение от министъра на здравеопазването Оливие Веран, преди да бъде стартирано.

Фактът, че клетъчния рецептор играе роля за разпространението на вируса, също може да обясни разнообразието от симптоми при коронавирус, включително и загубата на обоняние и неврологични разстройства. Хората обаче не трябва да се засилват към магазините за цигари, защото преди всичко, пушенето е опасно за здравето.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама