Ген. Мутафчийски предупреди: Коронавирусът уврежда трайно белите дробове

20:12, 23 апр 20 25 2972 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Много обезпокоителни са картините, които се виждат при контролните скенери на пациенти, оздравели след коронавирус, апелира в специалното студио на bTV председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му към момента уврежданията по белите дробове дават заявка да са трайни, като става дума за признаци на фиброзиране.

Публикация на „Свободна Европа“ постави под въпрос обявеният рязък скок на заболелите, като го обвърза с по-големия брой тестове, които се правят през последните дни. „Имаме покачване на броя на болните“, категоричен беше ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че трябва да гледаме не само броя на тестовете, но и смъртните случаи и тежко болните. „Българинът не е свикнал да стои и да стиска зъби с тежко заболяване вкъщи“, коментира Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев: Достигаме пика на вируса в следващите няколко дни

Началникът на щаба е категоричен, че мерките ще бъдат разхлабени, когато има данни, че ситуацията е стабилизирана, което към момента не е факт.

Според него „има много време“ до 1 и 6 май и не е ясно дали София и големите градове ще бъдат затворени. „Карантината в България е много интересна- не забранява кой знае колко неща, освен че са забранени моловете, ресторантите и хотелите“, отбеляза той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама