Бившият грузински президент Саакашвили става вицепремиер на Украйна

14:45, 24 апр 20 / Свят 25 2079 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Бившият грузински президент с украинско гражданство Михаил Саакашвили и ексгубернатор на Одеска област се е съгласил с предложението на президента на Украйна Володимир Зеленски да заеме поста вицепремиер по реформите, предадоха ТАСС и украински медии.

„Приех предложението на президента Зеленски“, заяви той днес преди среща с членове на фракцията на управляващата партия „Слуга на народа“.

Саакшвили уточни, че Зеленски му е възложил „преговорите с Международния валутен фонд“ на фона на „катастрофална ситуация с икономиката“ на Украйна.

Преди година Зеленски подписа указ, с който връща на Саакашвили украинското гражданство, отнето му през 2017 г. от предишния украински президент Петро Порошенко.

52-годишният Михаил Саакашвили изкара два мандата като президент на родната си Грузия от 2004 до 2013 г.

Година след края на управлението му срещу него започва разследване и през 2018 г. съд в Тбилиси го осъжда задочно на 3 години затвор за злоупотреба със служебно положение.

Шефът на кабинета на Зеленски подаде оставка

Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал четирима офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Въпреки това Саакашвили така и не върнат от нито една държава, в която е бил оттогава, на Грузия за излежаване на присъдата си.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама