Големите кавички на седмицата (20 - 24 април)

10:00, 25 апр 20 / Големите кавички 25 6774 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.  

Големите кавички на седмицата (13 - 17 април)

"В последните години българските медии осъдиха на мълчание професионалисти, които смущават с въпросите си. С тях хората загубиха своите говорители в ефира. На фона на днешното медийно безвремие имената им се открояват. Трагичната смърт на журналиста Милен Цветков осветли онова, което днес грози всеки български гражданин: да стане жертва на беззаконието. На пътя това често е свързано със загуба на човешки живот. Обществената реакция на трагедията далеч надхвърля частния случай, защото водещият Цветков задаваше въпроси, които интересуват хората. Загубихме баща, активен гражданин и журналист, който не търсеше комфорта на безличието". Така държавният глава Румен Радев коментира жестоката катастрофа, при която дрогиран шофьор отне живота на журналиста Милен Цветков.

"Към 22.00 часа вчера накарах дежурния по МВР да ме свърже с шефа на хидрологията и метеорологията. Зададох му въпроса буквално така: "От твоите хора разнася ли се слуха, че има опасност от радиация? Очаквах да ми каже "Не", но той каза: "Ами, теоретично има тази възможност, но на практика то ще е толкова малко, че дори нашите машини няма да го хванат". 

"Тогава му казах: "Ще отидете, ще дадете един брифинг, ще обясните на хората, че вие като БАН и вашият институт казва, че теоретично има такава заплаха. Може една микрочастица да падне, но теоретично има. Как ще се завърти въздухът или как ще я доведе дъждът - ваша работа“.

Обяснете на хората - който иска да знае. Обяснете, че това като насищане е толкова малко, че е в пределите на нормите. Хората да го знаят. Да си информиран и да знаеш не е нещо грешно". Така премиерът Бойко Борисов обясни какво е наложило да се свика извънредна пресконференция малко преди полунощ във връзка с радиоационната обстановка в страната след пожара край Чернобил.

"Уважаеми българи, днес министър-председателят се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги...Днес Борисов лично даде пример, че за него думи като институции и държавност не съществуват и направи поредна стъпка за еднолична власт, вървяща смело към диктатура...Хаосът се създава с постоянната смяна на позициите - правителството и лично Борисов създават стрес. Говори се за катафалки, претрупани морги. Използват страха от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, фалитите и неясното бъдеще, настройват хората едни срещу друг - София срещу провинцията, такива под карантина и такива без, българи срещу роми, едни експерти срещу други... Държавата абдикира от отговорността си. Правителството работи на принципа проба-грешка, а ние искаме от тях ясен план оттук нататък за излизане от кризата“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на ГЕРБ да не се регистрира за извънредното заседание на Народното събрание и така да осуети изслушването на премиера Бойко Борисов.

"Даваме безвъзмездни средства и мога да ви дам поне пет примера. Най-големият от тях е 1,5 милиарда лева за подпомагането на заетост – това не са ли безвъзмездни пари? Или как си представят хората безвъзмездните пари? Да вземем един от правителствените хеликоптери на Авиоотряда и да минем над жълтите павета и да разхвърляме едни пари?...Аз съм много приятно изненадан от феномена напоследък България да се сравнява като възможности с Щатите, с Германия. Стараем се. Ако мерките ни се сравнят като дял от БВП, те ще са съпоставими с държавите на нашето ниво“. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предприетите финансови мерки за подпомагане на засегнатите от кризата с коронавируса.

"Знаем, че делото представлява огромен интерес за цялото общество и за медиите в частност. Това, което се случи с вашия колега е атентат срещу държавата и това не е пресилено да се каже. Винаги е било приоритет, дори във времена на извънредно положение за правоохранителните органи". Това коментира главният прокурор Иван Гешев, след като при акция в София бяха задържани нападателите на журналиста Слави Ангелов.

"Не е за парламент ситуацията, за окопи е, трябва да сме на фронта, на окопа...Корнелия Нинова нищо не прави, тя е решила да пита премиера. Ами - да го пита в едно кафене. Защо ние да се събираме и да рискуваме нашия живот и живота на редица служители в парламента?...Ако от короната се спасим - ще бъда благодарен, но от вируса "Корнелия" не знам как ще се спасим". Така председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов коментира последните скандали около искането за изслушване на премиера Борисов в парламента за мерките срещу коронавируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама