Напрежение между Вашингтон и Анкара заради арменския геноцид

20:38, 24 апр 20 / Свят 25 2285 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Турското външно министерство разкритикува изявлението на американския президент Доналд Тръмп по повод почитането на паметта на арменците, убити през 1915 г. в Османската империя.

"Това изявление, съдържащо вътрешнополитически убеждения, е недействително за нас. Ние отхвърляме обвиненията, отправени в изявлението. Виждаме, че страданията на 500 000 мюсюлмани, убити от арменски бунтовници през този период непрекъснато се игнорират. Такова лишено от справедливост отношение трябва да бъде променено", се казва в комюнике на външното министерство на републиката, цитирано от БГНЕС.

То също така припомня, че предложението на Анкара "да се създаде съвместна комисия от историци, които да разследват събитията от 1915 г." остава в сила. „С уважение се отнасяме към всички - мюсюлмани, християни, евреи, загинали по време на падането на Османската империя“, подчертава изявлението.

По-рано днес американският президент почете паметта на арменците, убити в Османската империя през 1915 г., но не използва думата „геноцид“, за да опише тази трагедия.

"Днес ние, заедно с останалата световна общност, почитаме паметта на убитите в резултат на едно от най-лошите зверства на 20 век", заяви американският лидер в писмено изявление, публикувано от пресслужбата Белия дом. "На този ден сме свидетели на силата и устойчивостта на арменския народ пред лицето на трагедията", подчерта Тръмп. Той също така приветства "усилията на арменците и турците да признаят и преодолеят" тяхната обща "болезнена история".

Предшественикът на републиканеца Тръмп - демократът Барак Обама, в своите изказвания по този въпрос също избягваше думата „геноцид“. Миналата година Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за първи път приеха резолюции, в които описаха трагедията от 1915 г. в Османската империя като геноцид на арменците. Това предизвика остро недоволство от Анкара.

105 години от Арменския геноцид

24 април ежегодно се отбелязва в Армения като Ден памет на жертвите на арменския геноцид. На този ден през 1915 г. започва депортирането на представители на арменската интелигенция от Константинопол. Армения нарича геноцид масовото депортиране и унищожаване на арменското население в Османската империя през Първата световна война.

Турция не приема употребата на термина "геноцид", заявявайки, че тогава в Османската империя е имало братоубийствена война и всички страни претърпяват големи загуби. Анкара отвори османските архиви и приканва историците да ги проучат, за да разработят обективен подход към събитията отпреди 100 години. Републиката се отнася ревностно към всеки опит да се признаят фактите за геноцид. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама