Още 13 заразени с Covid-19 през днешния ден, общо болните са 1247

17:29, 25 апр 20 25 5200 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 7 са в София, 5 в област Видин и 1 в област Пазарджик. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Оперативния щаб.

През днешния ден е починал един болен и така общият брой става 55. Във ВМА е починал 81-годишен пациент, който е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, хронична сърдечна недостатъчност и артериална хипертония.

На сутрешния брифинг беше съобщено за 63 заразени за  за последното денонощие, като 25 от тях са приети в болници.

135 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Маските остават задължителни до 13 май

Има два нови случая на заразени деца –  едно на 4 години в Плевен и друго на 12 години в София. Те са с лека симптоматика и не са настанени в болници. При медицинския персонал има 6 нови случая, като общо заразените от медицинския персонал са 135 души. 

В болници са 285 човека, интензивните са 41. Най-голям е броят в София – 639 заразени, 149 са в болница, 27 са в интензивни отделения.

Излекувани досега са 197 души, като има четирима нови през изминалото денонощие. Един от тях е пациент на "Пирогов", който е бил интубиран в продължение на 38 дни. От болницата съобщиха, че оздравелият е 68-годишен. 

Снимка: БГНЕС

Пациентът е постъпил в "Пирогов" в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус преди 40 дни. Той се е влошил рязко и се е наложило да бъде поставен на апаратна вентилация в изолатора на университетската болница. Пациентът е оздравял напълно. Съпругата му също е била в Covid-отделението на "Пирогов". След 2 отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи. 

Относно тестването на жителите в Паничерево, ген. Мутафчийски съобщи, че не е чувал за спиране на тестването в селото, като остатъкът от тестовете ще бъде пренасочен по волята на дарителите на тестовете.

Екипи на Регионална здравна инспекция – Стара Загора започват от 27 април епидемично проучване на част от населението на село Паничерево за наличие на коронавирус. Пробите ще бъдат изследвани с дарените бързи кръвни тестове. В случай на положителен резултат, ще се извърши диагностика с PCR тест в лабораторията в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора.

Над 4 млн. лв. са дарени на здравното министерство за борбата срещу Covid-19 (ИНФОГРАФИКА)

След неделя ще бъде решено дали ще отворят парковете за разходки. Препоръката на Щаба ще е градоначалниците да определят реда за посещението им. „Ако се отворят, няма да бъде само за София, а и за страната”, обясни ген. Мутафчийски и допълни, че ако бъдат отворени, хората ще трябва да спазват ограниченията за дистанция.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама