Обмисля се сваляне на извънредното положение преди 13 май

13:12, 25 апр 20 / Политика 25 8934 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Обмисля се премахване на извънредното положение у нас преди 13 май, това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа на АМ "Хемус". 

63 нови случая на Covid-19 у нас, двама са починали

"Възложил съм на юристите да видят как може да стане", коментира премиерът. "Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски - защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им”, заяви той. 

На въпрос дали сме преминали пика на заразата Борисов отговори, че за него пикът означава болниците да не поемат хора, да не ни стигат вече медицинските работници, да не ни стигат леглата.

"Казват, че топлото време ще повлияе на вируса, но виждате, че има държави, в които е 40 градуса температурата, и не му повлиява. Всеки ден си е ден за ден – не можем да дадем прогнози. Ние като нация трябва да се самоконтролираме. Не може да се сложи полицай при всеки един човек да го води", заяви още Борисов. 

Той беше категоричен, че ако в парковете се разрешат посещенията, но хората тръгнат масово в тях, те ще бъдат затворени отново. По думите му мерките в България са били навременни, но за да бъдат облекчени, трябва да си партнираме. 

"Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора".

Столична община: Парковете продължават да са затворени

Премиерът уточни, че ресторантите и кафетата биха могли да работят за вътрешното потребление. "Но не смеем да ги пуснем", бяха думите му. Той даде за пример Италия, където кафенетата са били отворени за няколко часа през уикенда, и това е донесло своите последствия.

По отношение на учебната година Борисов заяви, че му предстои среща с образователния министър Красимир Вълчев. "С министър Вълчев имаме уговорка да седнем и да видим как ще завърши учебната година. До ден-два ще имаме предложение за това", заяви премиерът. 

Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. С него беше още и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Прогнозите са участъкът да бъде завършен предсрочно и магистралата до Варна да порасне с още над 16 км.

Представят находки, открити при строителството на АМ „Хемус“

Миналата седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ направи поредното междинно плащане към строителя в размер на 19 006 099,97 лв. Общата стойност на участъка е 143 742 000 лв. с ДДС. След проверката премиерът написа в социалните мрежи, че след години хората няма да помнят какъв огромен труд е извършен, за да се построи АМ "Хемус".

"Само за месеци от кал и скали се прави многолентов път. В 16-километровата отсечка на магистралата между Белокопитово и Буховци се изграждат 7 виадукта, 1 мост и 10 селскостопански подлеза, като прогнозите са дори участъкът да бъде завършен предсрочно. Възложил съм максимално бързо да започне строителството и на резервния водопровод Дунав, за да може да има вода за областите Разград, Търговище и Шумен", заяви премиерът. 

В петък Борисоов инспектира и строителството на магистрала „Европа”. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама