1300 са заразените с Covid-19 у нас, има ново огнище

16:54, 26 апр 20 25 4927 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

1300 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 10 нови случая, като 7 са в София, 2 в област Кюстендил и 1 в област Пазарджик.

Починалите лица са 56. Днес в областната болница в Бургас е починал 70-годишен мъж. Това е първият смъртен случай от коронавирус в града. Пациентът е страдал от онкологично заболяване.

От общинския щаб уточниха, че мъжът се е заразил по време на лечение в софийската
болница “Света София”. След пристигането си в Бургас е бил настанен в инфекциозното отделение на университетската многопрофилна болница. През последните дни той е бил на кислородотерапия, не е бил интубиран.

На сутрешния брифинг председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за 56 са новорегистрираните случаи на Covid-19 за последното денонощие у нас, като от тях  в болници са настанени 14, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Обмисля се сваляне на извънредното положение преди 13 май

10 от общо обявените 13 заразени с коронавирус в област Кюстендил, са работници в ТЕЦ "Бобов дол", където е установено огнище на заразата. Неофициално се коментира, че заразата е внесена в ТЕЦ-а от нулев пациент, чиято дъщеря работи на летището в София. Започнала е незабавна дезинфекция.

Има три нови случая на заразени деца – в Дупница две момичета на 5 и 7 години, във Видин едно момиче на 3 години. Децата не са хоспитализирани. 3 са новите случаи на заразени лекари, като и тримата са от Пирогов. Общо случаите на заразени медици е 138.

"Възникват огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на РЗИ-тата, огнищата се ограничават. Както стана в Паничерево, както стана и в завод Мизия, както и в момента в района на Дупница – две са огнищата там – село Ресилово, и Сапарево. Те са свързани с работа в ТЕЦ "Бобов дол“, уточниха от Щаба.

Столична община: Парковете продължават да са затворени

Относно училищата ген. Мутафчийски сподели две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти.

"И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск', попита ген. Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.

301 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. 138 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 18; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 53; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 101; Пловдив – 44; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 39; Смолян – 33; София – 668; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 8.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама