Столична община с десетгодишен план за създаване на Зелен град

16:07, 26 апр 20 / София 25 2795 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Планът за действие за Зелен град на Столична община представлява програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града, съобщиха от Общината.

Отварят парковете за деца и родители, но със строги правила

За постигане на „зелените“ цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” са планирани да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увелиаване използването на възобновяема енергия, подобрямване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради. В стратегическите цели за „отговорно използване на ресурсите” са планирани мерки за намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

Фандъкова е освободила заместника си по екология

Общите капиталови разходи в плана са мащабни и са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни оценени ползи като икономия на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно. Изпълнението на мерките ще доведе и до намаляване на емисиите на ФПЧ2,5 с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2/година.

Планът се разработва с техническата помощ на ЕБВР. Това стана възможно след присъединяването през 2018 година на Столична община е присъедини към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) „Зелени градове“.

Ремонтът на Западния парк ще се забави

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама