Идея: размерът на глобите на пътя да се обвърже с доходите

08:44, 27 апр 20 25 2651 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Размерът на глобите за нарушения по пътищата не трябва да бъдат увеличавани, а да бъдат обвързани с дохода на нарушителя, така че всеки да го заболи еднакво. 100 лв. за един човек са удар, а за друг – това са джобните за деня. Това заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов в ефира на bTV.

Според него няма достатъчно политическа и управленска воля да се вземат мерки.

Снимка: БГНЕС

Трябва да има промяна в законодателството, така че глобите да се събират. Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. Събираемостта е под 50%, а в цивилизования свят тя е над 95%“, подчерта проф. Семов и допълни, че България е единствената страна в Европа, в която смъртността по пътищата не намалява.

Закъсняхме...

"Законовият режим за поставяне на камери е усложнен. По трудно е да се сложи камера, отколкото да се вземе разрешително за строеж. Кому е нужно това?“, запита Семов. „Камерите носят приходи в бюджета и резултат. За 1000 камери са нужни около 15 млн. лв. Ако с 1/3 бъде намалена смъртността по пътищата, а и травматизма, това може да донесе приход за държавата в размер над 2 млрд. лв. за 10 години“, категоричен беше конституционният съдия.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама