Над 80 сигнала за недостиг на лекарства от началото на извънредното положение

14:23, 27 апр 20 / Общество 25 1018 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

82 сигнала са подадени от 13 март до 27 април 2020 г. от пациенти на онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

Водеща причина са неразрешените у нас и дерегистрираните продукти, заради които са подадени 81% от сигналите на интернет страницата на БАРПТЛ и горещата телефонна линия. Немалка част от тях (32%) са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на коронавирусна болест.

Останалите обаче са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. 27 са сигналите за лекарства за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др.

Снимка: CanstockPhoto

12% от пациентите пишат в платформата за лекарство за рак на гърдата с временно преустановен внос от февруари тази година. Те са напълно обслужени, тъй като от 18 февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа.

Зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяването, гарантираха достъпа до лекарства, подчертават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия.

Асоциацията предлага улеснен достъп до нерегистрираните у нас лекарства да стане чрез промени в Закона за лекарствата и в Наредба 10, платформата за пациентски сигнали в партньорство с федерация „Български пациентски форум“.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!