Облекчаване на ограничителните мерки по света – грешки и успехи

15:10, 27 апр 20 / Свят 25 2582 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Темата за облекчаването на въведените заради епидемията от коронавирус ограничения е широкообсъждана в цял свят. Правителствата на голяма част от държавите приемат планове за поетапното „разхлабване“ на хватката, която държи милиони хора по домовете. БГНЕС представя действията и мерките в различните държави. 

Германия

Страната остана под карантина един месец. Преди седмица бяха отворени малките магазини с площ до 800 квадратни метра, а по-големите универсални магазини и търговските центрове засега ще останат затворени. Очаква се да бъдат отворени книжарниците, автосалоните и магазините за продажба и ремонт на велосипеди. Разрешено е излизането на чист въздух и каране на велосипед, но при спазване на дистанция от метър и половина.

Учениците и студентите ще се връщат постепенно към учебния процес. Занятията на зрелостниците в гимназиите, началните училища и професионално-техническите училища ще бъдат възобновени на 4 май. Зрелостните изпити ще се проведат в планираните срокове.

Университетите и висшите училища са задължени да предоставят план за възобновяване на работа в условията на пандемия – ще бъде разрешено да провеждат изпити и практически занятия. Голяма част от лекциите обаче ще се провеждат онлайн до края на семестъра.

От 4 май се възобновява работата на фризьорските салони, но при стриктното използване на средства за индивидуална защита. Салоните за красота, козметичните салони, масажните салони, публичните домове и други подобни заведения, които предполагат физически контакт, засега остават затворени. Детските градини, ресторантите, кафенетата, културните, спортни и религиозни мероприятия остават забранени.

Снимка: БГНЕС

Дания

От миналата седмица в страната отново възобновиха работата си зъболекари, фризьори и физиотерапевти. Преди това беше позволено на детски ясли, детски градини, учениците под 6-годишна възраст и абитуриентите в гимназиите и професионалните училища отново да започнат да посещават занятия.

Облекчението на мерките е видимо в промененото ежедневие на хората – младежите се срещат на групи в парка или на пристанището, в отворените магазини се забелязва активност. На много места в Дания се появиха бели палатки като част от новата стратегия за тестване, която стартира тази седмица. Очаква се скоро всеки ден да се правят тестове на 20 000 души, дори без симптоми за коронавирус.

Действащите облекчения са в сила до 10 май, след което ще бъдат обсъдени резултатите от тях и ще се предприеме следваща стъпка.

Снимка: БГНЕС

Швеция

Пълни ресторанти и кафенета, отворени училища и магазини – Швеция реши да поеме по различен от останалите път в битката с коронавируса. Въпреки високата смъртност, в страната няма въведени строги ограничения. При това смъртните случаи в Швеция са около десет пъти повече, отколкото във Финландия или Норвегия. Правят се малко тестове, а главният епидемиолог Андерс Тегнел разчита на стадния имунитет, въпреки че не го огласява публично.

Забранени са посещенията в старчески домове, тъй като всеки трети случай на заразяване с коронавирус в най-силно засегнатия регион Стокхолм е именно в дом за възрастни.

В унисон с традиционната либерална култура мерките нямат забранителен, а препоръчителен характер. Швеция не е гъстонаселена държава и има голям брой едночленни домакинства, което е предимство при пандемия.

Снимка: БГНЕС

Южна Корея

Тази седмица Южна Корея облекчи ограниченията за магазини, ресторанти, барове, спортни зали, детски градини и богослужения. Последните станаха причина за избухването на епидемията в страната, където след църковна служба заболелите достигнаха 1 500 души. Постепенно ще бъдат отворени горите и националните паркове.

В Южна Корея нямаше твърди ограничения. Не бяха забранени разходките и ходенето на работа. Повечето хора останаха доброволно по домовете си, а много предприятия предприеха необходимите мерки техните служители да могат да работят от къщи.

През февруари Южна Корея стана втората след Китай държава по брой на заразени. Правителството обаче въведе рано масово тестиране и технологии. Страната се смята за пионер при въвеждането на пунктове за преминаване със задължително тестване за коронавирус. То използва също софтуер за проследяване на мобилни телефони, за да следи пътя на заразата.

Снимка: БГНЕС

Каква е картината на Балканите?

Албания

От днес Албания започва постепенно да облекчава някои от въведените ограничителни мерки. Обхватът на движение на гражданите ще бъде разширен от час и половина до два часа, при спазване на изискванията за сигурност и дистанция. Възобновява се и дейността на някои от предприятията, на които ще бъде разрешено да работят в интервала между 05:00 и 17:30 часа.

Ще заработят магазини за дрехи, текстил, обувки и кожени изделия, магазини за мебели, стоки за бита, цветя, зоомагазини и храни, таксиметрови услуги, електронно оборудване, детски играчки, спортно оборудване, телекомуникационно оборудване.

Пенсионерите ще могат да излизат навън от 6:00 до 8:30 часа, гражданите от 9:30 до 17:30 часа при наличието на необходимото разрешение и придружени само от един човек. За хора, които са на работа и имат надлежно разрешително, движението не е ограничено.

Снимка: БГНЕС

Северна Македония

Първо предупреждение, а след това и глоби ще получат гражданите на Северна Македония, които не спазват мярката за задължително носене на защитно покритие на носа и устата. Хората нямат право да излизат всеки делничен ден от 19:00 до 05:00 часа на следващия ден. Забранено е за лица над 67 години да излизат между 05:00 и 12:00 часа, а хора до 18-годишна от понеделник до петък между 13:00 и 19:00 часа. Падна забраната за ходене в гората и горските землища.

Сърбия

Хората на възраст над 65 години от тази седмица ще имат право на един час за разходка вместо половин час, който ще могат да използват в периода от 18:00 до 19:00 във вторник, петък и неделя. Ще бъде разрешено да работят закритите пазари, фризьорските и козметични салони, фитнес центровете и фитнес залите, със задължителни защитни мерки и дезинфекция и с ограничено време.

Забраната за движение за първомайските празници ще продължи от 30 април от 18:00 до понеделник до 4 май до 5:00 часа сутринта.

Снимка: БГНЕС

Гърция

От 4 май постепенно всяка седмица в Гърция ще се отменя по една ограничителна мярка. Най-напред ще бъдат отворени магазините, училищата, а най-накрая и туристическите обекти.

Целият преходен период ще отнеме около 2 месеца, т.е. май и юни, като основният критерий ще бъда гарантиране на общественото здраве.

Според правителствения говорител Стелиос Пецас, страната трябва да се върне към нормалния начин на живот до средата на юни. Основната грижа е насочена към икономическата дейност и туризма, като преди да бъдат отворени туристическите обекти, трябва да бъдат решени редица други въпроси, свързани с това.

Очаква се утре премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис да обяви целия план за възстановяване на нормалния живот в страната.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама