Президентът призова да се забрани държавната помощ за офшорки

16:10, 27 апр 20 / Политика 25 3195 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавният глава Румен Радев разкритикува българското правителство, че все още не е предложило ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ в борбата с коронавируса. Това той направи чрез пост в социалната мрежа Facebook.

Радев: Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и да е рейтингово

Радев посочи, че за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, като предстои тегленето и на колосален заем. „С въвеждането на извънредното положение изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес. Затова следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства“, подчерта той.

Президентът призова за въвеждане на публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране. „Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред“, подчерта Румен Радев.

Томислав Дончев: Политическите атаки надминават това да си коректив

Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва“, попита той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама