Големите кавички на месец април

10:00, 01 май 20 / Големите кавички 25 4158 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалия месец.

Големите кавички на месец март

Основна тема и този месец бе коронавирусът. Коварната болест посегна не само на живота на стотици хиляди по света, но и на работата и свободата на общуване и движение на милиарди хора от всички точки на Земята. Ето защо голяма част от изказванията, които ни направиха впечатление през април, са подчинени именно на Covid-19 и неговите медицински, политически, икономически и психологически измерения и проявления.

Постоянният поток от информация, прекомерното обсъждане на темата и опита на медиите да намерят иновативен и оригинален подход към коронавируса доведе до вълна от журналистически въпроси, които най-общо могат да влязат в категорията "тъпи", които пък предизвикаха серия от разни и разнообразни отговори.

"Все още не се води статистика нито по кръвни групи, нито по зодии!". Така председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговори на журналистически въпрос за това дали се води статистика за заболеваемостта от коронавирус по кръвни групи.

По актуалната тема се изказаха и специалисти, които имат доста по-различно мнение от това на оперативния щаб. Един от най-явните критици на ограничителните мерки сред медицинските специалисти - доц. Атанас Мангъров обяви, че причините за световната паника около COVID-19 са „политически, икономически, но не и медицински".

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало...При критичните случаи хората са държани живи, докато излязат от това състояние...Коронавирусите не са пригодени към човешката популация. Човечеството се е сблъсквало с такива грипни вълни и преди. Това вече сме го играли..". Това коментира ръководителят на Детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров по повод мерките срещу Covid-19.

Нестандартна идея за борба срещу вируса обяви и американският президент Доналд Тръмп. Пред медиите той разсъждава за възможността след като дезинфектантите помагат срещу Covid-19 дали не може хората направо да се инжектират с тях и така да предотвратят заразяването си. Доста неочаквано коментарът му предизвика вълна от хора, решили да приложат на практика идеята му за превенция. За съжаление методът се доказа като неефективен срещу коронавируса, но за сметка на това сериозно застрашаващ човешкото здраве.

"Виждам, че дезинфектантът убива вируса за една минута. Една минута. Има ли начин да направим нещо такова с инжекция във вътрешността или нещо като почистване? Както виждате, прониква в белите дробове и това има огромен ефект, така че ще е интересно да се провери", попита Тръмп.

И този месец президент и премиер продължиха да кръстосват шпаги на политическата сцена. Обявените от кабинета и Националния оперативен щаб мерки и ограничения бяха защитавани от Бойко Борисов като навременни, ефикасни, адекватни и най-важното резултатни. По думите му основна цел в момента е запазването на здравето и живота на хората, а правителството предприема необходимите действия, за да подпомогне и засегнатите икономически от мерките срещу коронавируса.

"Трябва да се спазва заповедта на министъра, която е изготвена на базата на подаденото от щаба, и най-добрите експерти, доказани, защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила от България. Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега имат хилядите трупове и ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат. Господ да е с нас така да минем. Убеден съм, че до няколко месеца ще има и ваксини, ще се намерят лекарства. Всеки ден ще започвам с едно и също - спасихме ви от мигрантската криза, искаме да запазим българите живи и здрави. Задачата ми е да ви опазя живи. Задачата пред мен и моите колеги е да ви запазя живи", коментира премиерът.

Президентът Румен Радев обаче не остана убеден в успеха от налаганите мерки. Методично и безотказно той продължи да критикува управляващите, че не предлагат достатъчно мерки, за да подпомогнат хората, чийто доходи ще бъдат засегнати заради пандемията. Многократно държавният глава коментира, че икономическите последици от Covid-19 може да са по сериозни от медицинските и поиска по-сериозна финансова подкрепа за населението и бизнеса.

"Мизерията не е спасение от вируса...Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки... Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем... В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната...Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот", коментира президентът Румен Радев.

Финансовият министър Владислав Горанов също се намеси в спора и защити действията на кабинета. По думите му държавата предлага достатъчно финансови инструменти, за да се справи с кризата, а системите у нас ще успеят да издържат на натиска. Той не пропусна да отбележи, че когато се сравняват мерките в различните страни е редно България да се съпоставя с такива със сродни икономически показатели, а не САЩ, Германия и Франция например.

"Даваме безвъзмездни средства и мога да ви дам поне пет примера. Най-големият от тях е 1,5 милиарда лева за подпомагането на заетост – това не са ли безвъзмездни пари? Или как си представят хората безвъзмездните пари? Да вземем един от правителствените хеликоптери на Авиоотряда и да минем над жълтите павета и да разхвърляме едни пари?...Аз съм много приятно изненадан от феномена напоследък България да се сравнява като възможности с Щатите, с Германия. Стараем се. Ако мерките ни се сравнят като дял от БВП, те ще са съпоставими с държавите на нашето ниво“, обоснова се Владислав Горанов.

Най-тежко засегнат от коронавируса се оказа туристическият бранш. Във време на ограничения и карантина, на финансова несигурност и неяснота докога всичко това ще продължи, идеята за пътувания, почивки и туризъм изглежда като далечна мечта. И макар у нас все още да се надяваме на късен летен сезон, шансовете съвсем не изглеждат розови.

"Надяваме се от 15 юни да имаме късен летен сезон, в тази насока работим, зависи каква ще е ситуацията в страната, свързана с коронавируса. Към момента съветваме да не се отказват резервации, от 15 юни няма отказани нито от чужденците, нито от големите туроператори, но няма и записани нови", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Особени дискусии този месец провокира въпросът дали църквите трябва да затворят врати заради коронавируса в навечерието на най-големия християнски празник - Възкресение Христово. И докато религиозните и държавните институции обсъждаха дали и при какви мерки храмовете да посрещнат миряните, не кой да е а главният прокурор направи едно забележително изказване - призна, че е религиозен и дори се обяви за инструмент в ръцете на Господ.

"Възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ... Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция...Аз съм много спокоен, нямам никакви притеснения. В крайна сметка, когато си вярващ, знаеш, че над теб има някой, който ще те съди. Това ти дава ориентир в поведението. Един от проблемите на нашето общество е, че загубихме страх от Бога. А аз вярвам в Бога", сподели Иван Гешев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама