Честваме Борисовден - празник на св. цар Борис-Михаил Покръстител

07:30, 02 май 20 25 2844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 2-ри май Българската православна църква отбелязва Борисовден. Денят е посветен на паметта на св. цар Борис I – покръстител на българите.

От историята знаем, че Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи. Цар Борис приел учението на Исус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

Празникът започнал да се чества още през Средновековието, но няма писмени данни за точното му начало. Датата 2-ри май не е случайна, тъй като на този ден през 907-ма година умира цар Борис I, един от най-великите владетели на България.

На 2-ри май имен ден имат всички носещи имената Борис, Борислава, Боряна и производните им.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама