Честваме Св.св. Константин и Елена

06:30, 21 май 20 / Общество 25 671 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

На 21-ви май Православната църква отбелязва дена на светите равноапостоли Константин Велики и майка му света царица Елена.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Снимка: БГНЕС

Българският народ свързва този ден с игрите по огън - нестинарството. В този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня. Народната традицията е запазена и досега в някои райони в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден, моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости. 

На този празник имен ден имат всички с имената Константин, Елена и техните производни.

21 май е и празник на българския град Елена.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!