3 кг краставици и 300 гр. млечни продукти по време на пандемия

16:40, 29 апр 20 25 4441 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Повече от месец и половина училищата и детските градини са затворени заради извънреднто положение. И малко преди то да бъде свалено (13 май) управляващите решиха децата и учениците да получат полагащите им се плодове, зеленчуци и млечни продукти по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод". Това става с еднократно предоставяне на пакети с полагащите се продукти за периода на извънредното положение от 13 март до 13 май.

Продуктите са доставени в училищата и детските градини и се раздават от директорите на родителите по предварително изготвени списъци.

Пакетите ще съдържат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал. Осреднено за периода на едно дете се полагат близо 300 гр. сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци.

Ако родителите решат да се откажат от продуктите, те ще бъдат раздадени на други деца от същото учебно заведение.

Отново хаос и проблеми

В началото идеята беше пакетите да се доставят по домовете от социалните патронажи в страната. След това детските градини и училищата получиха инструкции одобрените заявители по двете програми да изпълняват доставките, а родителите лично да посетят учебното заведение, за да си получат продуктите. Някои директори на учебни заведения обаче възнегодуваха, тъй като родителите трябва да бъдат събирани на едно място, а това създава опасност за разпространение на COVID-19. 

В крайна сметка повечето учебни заведения направиха график и започнаха раздаването на полагащите се плодове, зеленчуци и млечни продукти. Това става като родителите отиват да си ги вземат на място. Има възможност те да не бъдат взети лично, а от друг родител, но след като изрично си попълнил кой ще вземе продуктите.

Снимка: Pixabay

Раздаването на пакетите се прави и при стриктно спазване на мерките на извънредното положение.

Много родители поставиха под съмнение ефективността на тази инициатива. Едни негодуват срешу това, че те сами трябва да си вземат доставката, а не одобряват разхождането до учебното заведение по време на пандемия. Други не са на адресите си. Трети пък смятат, че в тези времена искат да помогнат на по-нуждаещи се - цели групи в детските градини и класове в училищата се отказват доброволно от хранителните пакети в полза на социално слаби деца

От Държавен фонд "Земеделие" препоръчаха храните да не бъдат дарявани, а непотърсените да бъдат разпределяни между останалите ученици и деца.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама