Акцент на деня: Тайното българско оръжие срещу Covid-19?

17:30, 29 апр 20 25 6390 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

"И ний сме дали нещо на света". Тези думи на Иван Вазов са особено актуални днес, повече от 130 години след написването им. Освен със славянската азбука, киселото мляко, компютърът, откриването на шестия сърдечен тон и Христо Стоичков, имаме още един повод за гордост - българската БЦЖ ваксина.

България е една от 4-те страни в света, които произвеждат и изнасят БЦЖ-ваксина.

Бойко, чакай да ти кажа. Аз се чувствам много сигурна, защото имам българска БЦЖ ваксина". Това е споделила пред българския премиер шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард, а за разговора пред медиите се похвали самият Борисов. Кога и как Лагард се е ваксинирала с българската ваксина обаче не стана ясно. Друго обаче е ясно, щом Лагард е спокойна, тогава и ние можем да си отдъхнем, защото разполагаме с оръжие срещу новия коронавирус.

А дали е така?

Публикувани наскоро научни проучвания дават надежда, че ваксината за „Бацил на Калмет и Герен“, откъдето идва името БЦЖ (BCG), може да изиграе важна роля в борбата срещу Covid-19. Данните показват, че  в държави, в които ваксинирането с БЦЖ е задължително, има 10 пъти по-малко смъртни случаи от Covid-19 в сравнение с тези, където ваксинирането е доброволно.

Снимка: BCG Atlas

Картата на BCG World Atlas показва данните за ваксинация с БЦЖ в различните страни. В бледо зелено са оцветени държавите, които имат държавна политика за имунизациа с БЦЖ ваксина. Тези в лилаво са имали програми за ваксинация в миналото, но вече не. В оцветените с ярко зелено страни БЦЖ ваксините се прилагат само при специфични групи от населението, а за тези в сиво липсват данни.

Традиционно тази ваксина се използва в борбата с туберкулоза, но има благоприятно влияние и върху други заболявания. Установено е, че БЦЖ ваксината подпомага имунната система да разпознава и да се защитава от много различни инфекции.

Ваксината в България

У нас БЦЖ ваксината е част от задължителния имунизационен календар от 1951 г. насам и всички новородени се ваксинират срещу туберкулоза преди изписването им от родилния дом, освен ако родителите доброволно не са се отказали.

Днес стана ясно, че  държавата обмисля инвестиция от 22 млн. лв. за държавното дружество "Бул Био" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Близо половината от средствата ще отидат за създаването на нова производствена линия на БЦЖ ваксина, като по този начин производството на ампули ще скочи двойно. Фирмата разполага и с лиценз, даващ възможност да започне процес на разработване на лекарство за борбата с COVID-19 на основата на хлорохинфосфат.

По информация на директора на "Бул Био" Румен Кофинов обяви, че към момента страната ни осигурява нормално имунизационния календар, но директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев заяви, че по отношение на ваксините имаме нужда от нови „мощности“ не само за нас, но и за съседните държави.

И няколко уточнения

Дали тази ваксина ще послужи в борбата с новия коронавирус е въпрос, който тепърва ще се изяснява. До този момент учени от цял свят възлагаха големи надежди на различни медицински средства, но до този момент нито едно не доказа на 100% успех срещу Covid-19. Всички експерти обаче са на мнение, че по време на пандемия не трябва да се извършва масова имунизация.

Само преди дни Румен Кофинов категорично заяви, че не трябва да се правят масови имунизации с БЦЖ, докато коронавирусът се разпространява и пикът на заразените в България тепърва се очаква. Причините за това са три:

1. При поставянето на БЦЖ ваксина на неимунизиран или на човек с нисък имунитет защитата на организма се отвлича в друга посока и той става по-уязвим към коронавируса.

2. При човек със силен имунитет, създаден в миналото, ваксинирането може да има странични реакции.

3. Масова ваксинация би означавало струпване на хора пред лекарски кабинети, което е в разрез със сегашните разпоредби срещу разпространяването на коронавируса.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама