Разликата между козметиката за почистване на ръце и дезинфектантите

19:04, 30 апр 20 25 3244 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Има съществена разлика между козметични продукти за почистване на ръцете и дезинфектанти - за хирургична и болнична дезинфекция, посочват от Активни потребители, предава БГНЕС. 

При козметичните продукти за почистване на ръцете се използва алкохол, повърхностно активни вещества и антибактерилани агенти, парфюми, екстракти от полезни билки, карбомер, глицерин и т.н. В тях се допускат антимикробни съставки за козметични продукти - хлорхпексидин глюконат или триклозан (триклозанът се счита, че не е най-подходящият антимикробен агент, защото е обявен за потенциален ендокринен модулатор).

Стотици американци пиха дезинфектанти и белина

Козметичните продукти предназначени за почистване на ръцете могат да съдържат 50-70% алкохол. Те нямат претенции за дезинфектанти. Допускат се за употреба на пазара чрез уведомление. Предмет на дискусии е границата от 70% алкохол за дезинфектант, която е посочена от МЗ. Тя обаче, трябва да бъде приета.

В научната литература има статии, които се отнасят главно за хирургична и болнична дезинфекция на ръце. Там основните активни съставки са пропанол, изопропанол 70-73%, алкохол 70-78% с евентуално добавяне на хрорхексидин и други антимикробвни съставки. Става дума за болнична обстановка и хирургични манипулации. Не става дума за почистване на ръцете, а за дезинфекция. Такива продукти според МЗ се пускат на пазара като биоциди и са на разрешителен режим.

Ананиев забрани износа на лекарства за диабет, шизофрения и онкологични болести

По-ниските концентрации на алкохол - около 60%, също почистват добре, защото имат доказан антимикробен ефект и не създават опасност при продължителна и честа употреба да предизвикват изсушаване на кожата на ръцете. Те могат да се използват за хирургична дезинфекция.

Изборът на дезинфектант в момента е предмет на научни знания, а не на упражнения от страна на различни коментиращи във Facebook. Има голяма разлика между козметични продукти и дезинфектанти от токсикологична гледна точка. Козметичните продукти трябва да са безопасни за цялото население, дезинфектантите имат нежелани ефекти и се използват при определени мерки и условия, които осигуряват доказан дезинфектиращ ефект, но с риск от нежелани реакции. За това са на разрешителен режим.

МЗ и РЗИ сега разрешиха пускането на дезинфектанти със 70% алкохол на пазара. Това е различно от козметичните продукти за почистване на ръцете, обясняват още от Активни потребители. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама