Борис Джонсън: Великобритания премина пика на коронавируса

21:05, 30 апр 20 25 4047 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Премиерът Борис Джонсън заяви в четвъртък, че Великобритания вече е преминала през пика на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Джонсън обеща през следващата седмица да представи стратегия за излизане от ограничителните мерки и за възстановяване на икономиката.

Провеждайки първата си пресконференция след възстановяването от Covid-19, и ден, след като годеницата му роди син, Борис Джонсън даде надежда на затворените по домовете британци, но в същото време ги призова да се придържат към ограничения, предназначени да забавят разпространението на вируса.

"Днес мога да потвърдя, че за първи път ние сме преминали през пика на тази болест. Подминахме върха и сме на склона надолу, като имаме толкова много причини да бъдем обнадеждени в дългосрочен план", заяви той.

Изявлението му е факт, въпреки че сега Великобритания има втората най-висока официална смъртност от Covid-19 в Европа с повече от 26 000 смъртни случая. "Жизнено важно е сега да не губим контрол и да не бъдем зашлевени с втора, още по-голяма планина“, каза Джонсън, визирайки опасността от втора инфекциозна вълна.

Британският премиер се връща на работа

С оглед обаче на нарастващата безработица и много компании, изправени до стената, британското правителство е поставено под натиск за стратегия за излизане от коронавирусната криза. В тази връзка Борис Джонсън обеща, че през следващата седмица ще представи "меню с опции" за това как да бъде облекчена въведената карантина и блокада, но подчерта, че точните дати на всяка промяна ще се определят от научни съвети.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама