Меркел: Не достигат 8 млрд. евро за разработване на ваксина

17:24, 02 май 20 25 2159 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Канцлерът Ангела Меркел призовава за международна солидарност на фона на пандемията на коронавируса и каза, че след като бъде разработена ваксина, тя трябва да бъде достъпна за всички.

Веднага след като има ваксина срещу коронавируса, тя трябва да бъде на разположение на всички хора, заяви германският канцлера Ангела Меркел, цитирана от ZDF, предава БГНЕС. 

Германската промишленост с ултиматум към Меркел

Става дума за това „как разработваме за всички хора по света ваксини, лекарства и добри диагностични инструменти“, каза Меркел в седмичното си видеообръщение в събота. "Днес все още липсват осем милиарда евро за разработването на ваксина", допълни тя. 

Канцлерът каза тези думи преди международната донорска видеоконференция за кризата с коронавируса, която ще се проведе в понеделник. Германия е един от домакините на тази конференция, на която покани Европейската комисия и която има за цел да събере финансиране, наред с други неща, за изследване на ваксините.

"Германия ще даде значителен финансов принос", обяви Меркел. "Една от най-наложителните задачи е да спасим милиони животи на този свят", заяви канцлерът. Германия иска да работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), която има ключова роля по този въпрос. Важно е "една ваксина да се възползва от всички, след като е била разработена", както и възможностите за лечение и диагностика "да се възползват колкото се може повече хора".

Бил Гейтс е оптимист, че до 18 месеца ще има ваксина за Covid-19

Следователно трябва да бъде възможно производството им в големи количества, стана ясно от думите й. "Ние сме ангажирани с факта, че само съвместни действия, международни многостранни действия ще ни позволят да преодолеем тази пандемия", каза Меркел. Тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят, болестта „не може да се бори на национално ниво, а само съвместно“, допълни още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама