Трябваше ли генерал Мутафчийски да бъде пожертван?

19:00, 02 май 20 25 6619 Шрифт:
Автор:

“Батальонът се строява за последен път,
старото се уволнява, зайците реват”.

Така започва любимата песен на премиера Бойко Борисов. Кой да предположи, че текстът ще оживее в наши дни...

В съботната сутрин бяхме залети със студен душ от Севдалина - пиарката на Бойко. Тя взриви ефира на всички телевизии с новината, че повече няма да си пием сутрешното кафе в компанията на генерал Мутафчийски.

Това е същата онази Севда, която премиерът изгони от залата за пресконференции преди седмици, защото се опитваше да отнеме думата на журналист от “⅞ ТВ”. Днес дамата с телефона, която излъчва денонощно премиера във Фейсбук, седна на стола на Мутафчийски.

Слави Трифонов призовава да се прекъсне извънредното положение - веднага

Отново преди седмици генералът беше предупреден да не сяда на стола на Борисов, защото му е много висок рейтингът, а днес заеха и неговото място.

Министър-председателят забранил сутрешните брифинги. Защо точно днес? Защо ни беше съобщено по този начин? Излишен ли е вече Мутафчийски? Защо не му беше дадена последна дума? Защо той не съобщи решението на премиера?

Всички тези въпроси взривяват социалните мрежи и чакат незабавен отговор.

Изчерпа ли се ролята на генерала, който за два месеца изостави личния си живот, за да се отдаде на работата си в щаба за борба с коронавируса? Нали той беше новият герой? За него песни се пееха. Беше редом до Борисов по време на постоянните му обиколки из страната. Заговори се дори, че го готвят за кандидат-президент на ГЕРБ.

Всичко това май отиде в историята.

Какво всъщност искаше Мутафчийски? Като генерал е нормално да бъде почитател на строгата дисциплина. Той твърдо се противопоставя на всички решения, разхлабващи мерките. Шефът на ВМА е за задължително носене на маски, против отваряне на паркове и планини, кафенета и ресторанти.

Какво иска Борисов? Със сигурност премиерът иска да е премиер. Затова трябва да се вслушва в мнението на хората. Неслучайно напоследък виждаме как масата във "Фейсбук" диктува редица важни решения, които вземат членовете на кабинета. Напълно нормално е след като хората искат свобода след 2 месеца “домашен арест”, да получат разхлабване на мерките.

Илияна Йотова: Беше достойно да се даде последната дума на ген. Мутафчийски

Но това трябваше ли да стане с цената на генерала?

Да, със сигурност сутрешните брифинги ни дойдоха в повече. Прекалиха с трагичната реторика, смразяващите заплахи и анонсирането на дългоочакваните пик на пандемията и Ад, които така и не се появиха. Прекалиха и зрителските и читателските питания, задавани от журналисти.

Но пък можеше да не гледаме брифингите. Можеше самите телевизии да не ги излъчват.

По време на пандемията генерал Мутафчийски се доказа като социологичски феномен. В началото малцина го знаеха, но за седмици се превърна в изключително популярен. Превзе телевизионния ефир, първите страници на вестниците, статусите във "Фейсбук", сторитата и публикациите в Инстаграм и дори ТикТок. Оглави дори резултатите на социологическите агенции, измерващи одобрението на първите в държавата.

Нинова: Борисов употреби ген. Мутафчийски

В един момент всичко се преобърна и Мутафчийски се превърна в негативен герой. Започнахме да го свързваме единствено със забрани, а някои дори му отправиха смъртни заплахи.

Да, доверието към него спадна рязко, но той не е политик. Поне засега. Той е експерт и като такъв неговото мнение трябва да се чува. Още повече, че той се превърна в емблема на борбата срещу COVID-19.

Твърде жестоко е по подобен начин да му бъде затворена устата, да бъде жертван и покрит. Не го заслужава.

TOPNOVINI.BGпризовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 KOZEL 22:50, 02 май 20

г-н Йовчев, как преценихте колко генерал е генералът, колко хирург е хирургът .... генерал Мутафчийски .Когато не познавате някого , да го оплювате ,удоволствие ли Ви доставя или просто сте си такъв...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама