Авторката на „Хари Потър“ дари 1 млн. паунда за благотворителност

11:20, 03 май 20 / Любопитно 25 3329 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Британската писателка Джоан Роулинг дари 1 милион паунда (1,25 милиона долара) в помощ на бездомните и жертвите на домашно насилие, предава БГНЕС. 

Тя обяви решението си в събота, когато феновете на творбите й по света празнуват годишнината от битката при Хогуортс, която се състоя на 2 май 1998 г. според вътрешната хронология на романите за момчето-магьосник Хари Потър.

"Днес е 22-ата годишнина от битката при Хогуортс, но ще бъда откровена, казвайки, че днес е неуместно да се обсъжда смъртта на измислени герои. Твърде много хора в момента губят близките си", написа Роулинг на своята страница в Twitter.

"Когато настъпят тежки времена, по-зле от всички винаги са най-бедните и уязвимите, така че в чест на битката при Хогуортс, ще даря 1 милион паунда за благотворителност".

Дарената от писателката сума е равномерно разделена между две британски организации, едната от които помага на бездомните, а другата на жертви на домашно насилие. И двете групи се озоваха в особено трудна ситуация поради пандемията на болестта, причинена от новия коронавирус и въвеждането на карантина от правителствата на много страни по света.

Авторката на „Хари Потър“ е най-популярната писателка в Русия

Някои фенове на приказния епос Роулинг предлагат 2 май за Международен ден на Хари Потър. Идеята за празника се появи през 2012 г., след като един от фен сайтовете обяви на 1 април, че тържество със същото име е официално наредено от тогавашния британски премиер Дейвид Камерън.

Бившият шеф на британското консервативно правителство наистина е фен на Хари Потър, въпреки че самата Роулинг не симпатизира нито на Торите, нито на бившия лидер на партията. Седемтомната поредица от книги за Хари Потър е публикувана между 1997 и 2007 г. Общият тираж на книгата, издадена на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона екземпляра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама