Стана ясно как ще работят ресторантите на открито

16:33, 03 май 20 25 6175 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

От понеделник се разрешават индивидуалният спорт на открито, отварянето на ресторантите с градини и изпитите за издаване на свидетелства за правоуправление - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за разхлабване на мерките можете да видите тук

По отношение на ресторантите с градини се предвижда разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство. Освен това обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице, да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, както и да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението. Отварянето на градините ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. 

"На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много нагъсто, те трябва задължително да се разредят. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки", заяви по-рано Борисов.

Борисов: Както виждате ген. Мутафчийски е жив и здрав

Той уточни, че спортовете, които са позволени на открито при спазване на дистанция, са тенис на корт, тичане на стадиона, тичане в парка. Не е позволено провеждането на състезания. Разрешават се и плувните басейни при спазване на изискванията за дезинфекция в съблекалните.

Теоретичната подготовка и изпитите в автошколите ще се провеждат онлайн или в зала на съответната дистанция, а практиката - с почистване и дезинфекция, и маски вътре в автомобилите.

По отношение на КПП-тата премиерът заяви, че може те да бъдат премахнати на Гергьовден. „Има абсолютно единомислие на щаба за КПП-тата. Има определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът Борисов и добави, че трябва да свикнем да живеем с коронавируса поне още година, две. 

Обсъжда се разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави

По отношение на възобновяването на работата на яслите и детските градини от Щаба коментираха, че няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов обяви, че проектозаконът за отмяна на извънредното положение ще бъде готов утре. "Той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем. Защото трябва да останат мерките 60/40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки", каза премиерът.

Меркел: Не достигат 8 млрд. евро за разработване на ваксина

От думите му стана ясно още, че ще се инициира фонд, чиято цел е страните от ЕС да съберат около 7-8 милиарда евро. "Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хил. евро, за да сме там. От Европейската комисия искаха да направя видеообръщение и сега го записах. Масово и глобално ваксиниране, ако един ден намерят ваксина. От сега да мислим за това. Всички страни в Европа се надяваме да съберем 7-8 милиарда евро", каза премиерът Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама