Ново събаряне на незаконни постройки предстои в кв. „Орландовци“

10:00, 05 май 20 / София 25 5414 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

TOPNOVINI.BG представя поредица от интервюта с районните кметове на Столична община. В тях разглеждаме проблемите на гражданите в кварталите и техните решения. Тази седмица разговаряме с кмета на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев от ГЕРБ.

Г-н Кръстев, четвърти мандат сте кмет на район „Сердика“. Кои са основните проблеми в кварталите на района?

Всеки от кварталите има своите специфики. В квартал „Бенковски“ има най-голяма нужда от довършване на канализацията, както и инфраструктурата след нея. Една част от квартал „Орландовци“ също е без канал. В момента върви проектирането. На дневен ред стои и газифицирането на кварталите. В „Орландовци“ има голямо желание от страна на хората да преминат на газово отопление. С фирма-доставчик успяхме да договорим условия да започне газифицирането. Издали сме разрешение за улици свързани с „Първа Българска армия“.

В квартал „Банишора“ основният проблем са улиците, местата за разходки на кучета и паркирането. По-голямата част от блоковете нямат подземни или друг вид гаражи. Най-голямото предизвикателство е да се справим с местата за паркиране. Между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“ е въведено почасово паркиране. Обмисляме на гърба на Пета градска болница да изградим многоетажен паркинг.

По-голямата част от територията на квартал „Фондови жилища“ е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Възможностите от страна на общината са ограничени, затова се работи съвместно за облагородяването на района.

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Столична община бе актуализиран заради коронакризата. Знае ли се вече дали ще има прекратени или отложени проекти в района?

Двата големи проекта в района за дострояването на физкултурния салон и столовата на 100 основно училище “Найден Геров” и реконструкцията на „Първа Българска армия“ не са засегнати. Обществената поръчка за дострояването на физкултурния салон е в съда, като се надяваме скоро да имаме решение. Процедура за ул. „Първа Българска армия“ стартира на ново след издаване на разрешение за строеж, защото се оказа, че на определени места по улицата има голямо трасе на ЧЕЗ.

Снимка: БГНЕС

В „Орландовци“ от години се борите с незаконните постройки. Има ли резултати от тези действия?

В квартала наистина има по-малко къщи. Последното събаряне беше на около 40 постройки –незаконни бараки. Процедурите по събарянето им са доста дълги. Има много неправителствени организации, които им помагат. Последните дела в Страсбург са спечелени от района. Остават няколко дела във ВАС, след тяхното приключване ще можем да съборим и останалите. Към настоящия момент отново са започнали да струпват фургони. След приключване на извънредното положение ще бъдат премахнати.

Снимка: БГНЕС

В района на „Орландовци“, Лъвов мост и Женския пазар често се случват престъпления и инциденти. Как се справяте с престъпността?

Основната превенция, която използваме срещу престъпността, е видеонаблюдението. По-рано около района на Лъвов мост беше неприятно място за преминаване. След усилена работа с полицията, успяхме да изчистим района.

Има ли недостиг на места в детските градини в кварталите?

Новото строителство в района доведе до увеличаване на населението, включително и на децата. Определени детски градини изпитват недостиг. За всяка една от тях сме подготвили предложения за разширение. Можем да достроим единични корпуси към всички детски градини в квартал „Банишора“, „Фондови жилища“ и „Орландовци“. До края на годината се надявам да имаме проект за всяка една от детските градини за дострояване, така че това да бъде заложено в бюджета на Столична община през 2021 г.

В края на миналата година имаше идеи за облагородяване на Централна жп гара. Работили се в тази посока и какви са плановете?

Архитект Ангел Захариев и група негови колеги работят за облагородяване на цялото пространство на Предгаровия площад заедно със старата автогара. Работи се мащабно. Идеята е трасето на “Мария Луиза” да минава през тунел отдолу. Отделно да се направи пробив под жп линиите на ул. “Опълченска“ чрез тунел под жп релсите. Така тя ще се свърже с бул. "История славянобългарска".

Снимка: Проект на Централна жп гара

Спазват ли гражданите в кварталите мерките за ограничение на коронавируса?

Гражданите на район „Сердика“ показаха, че могат да спазват правилата. Една група от „Орландовци“ бяха пренебрегнали указанията на националния щаб. Към настоящия момент нямаме огнища. Дано да успеем да продължим така.

Снимка: БГНЕС

Интервю с районен кмет на "Витоша": Княжевският лифт ще бъде възстановен

Интервю с районен кмет на "Слатина": За половината деца в района няма места в детските градини

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама