Разхлабване на мерките: Милиони души се завръщат на работа

12:43, 04 май 20 / Свят 25 2189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Италия започна постепенно разхлабване на мерките срещу епидемията от COVID-19. В продължение на 55 дни, държава беше под пълна блокада, с над 200 хиляди заразени и близо 30 хиляди смъртни случая.

От днес в страната започва „Фаза 2“ в борбата с коронавирус. Работата в държавата се възобновява, както и строителните дейности, компаниите за производство и търговия на едро също се завръщат към нормален ритъм на работа. Очаква се над 4,4 млн. души да заемат работните си места, предава bTV.

Ще бъдат отворени паркове и градинки, макар използването на защитни средства и социална дистанция да остават задължителни. Градският транспорт ще бъде с ограничен брой пътници.

Отпускане на мерките има и в други европейски страни.

При липса на нови изненади от страна на вируса, нормалният живот в Италия се очаква да се върне до края на месец май. Туристическият бранш в страната обаче се е сринал с 60 на сто, спрямо 2019г.

„Пандемията нанесе удар по туризма в целия свят. Италия със своите забележителности си е тук, по-силна от всякога. С отпадането на ограниченията преструктурираме сектора и се готвим да посрещнем туристи по по-добър начин“, каза Джовани Бастианели, директор на Националния туристически борд.

След 18 май в Италия се очаква въвеждането на следващия етап от връщането към нормалния начин на живот с отварянето на магазини и търговски центрове.

От днес и в Испания се радват на свободното спортуване и разходките на открито. При специален режим  ще заработят фабрики, строителни обекти, както и малки търговски обекти. Носенето на маски в градския транспорт остава задължително. Училищата в страна остават затворени поне до септември.

Германия от днес отваря постепенно училищата в някои провинции. Във Франкфурт вече са достъпни и детските площадки.

„Вървим с малки крачки, при условие, че правилата се спазват и вирусът е под контрол. Никой не иска да върнем забраните“, посочи кметът на града Петер Фелдман.

Продължава и отварянето на храмове, музеите, мемориалните комплекси и зоопарковете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама