Четири институции проверяват декларациите за преминаване през КПП

13:24, 04 май 20 25 1742 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четири държавни институции проверяват данните, с които се преминава през контролно-пропускателните пунктове на МВР на вход и изход на областните градове, съобщава министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на депутатски въпрос.

Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“ проверяват данните на преминаващите шофьори през пунктовете.

Достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност. Личните данни в тях се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

Декларациите и данните в тях ще бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес.

Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата. До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите.

Цитираните данни са към 30 април. Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат отменени след 6 май.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама