Докато се караме чий е Гоце Делчев, неговият първи гроб стои неизвестен

14:31, 04 май 20 25 2717 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На днешната дата преди 117 години загина геройски Гоце Делчев. Край село Баница, Серско (днес в Гърция), Делчев влиза в сражение и губи живота си, без да дочака избухналото няколко месеца по-късно Илинденско-Преображенско въстание. Това беше един хубав повод, заедно с нашите братя от Северна Македония, както е според Договора за добросъседство, да отбележим заедно паметта на Делчев. Надявам се, причината това да не се случи не е нежеланието на политиците в Скопие, а коронавирусът, коментира във Facebook военният министър Красимир Каракачанов.

Поглед назад: Пада убит Гоце Делчев

Докато ние се караме чий е Делчев, неговият първи гроб стои неизвестен и буренясва някъде зад олтара на църквата в разрушеното село Баница. Не е ли време заедно, като братски държави, да поставим пред партньорска Гърция въпроса за възстановяване на паметния знак на Гоце Делчев и да честваме паметта му заедно там? А може би там в руините на село Баница, където още витае духът на Гоце Делчев, ще получим смирението и просветлението какъв беше всъщност той”, заяви Каракачанов.

Не искаме да отнемем Гоце Делчев на македонците, защото и ние, и те сме наследници на едни и същи хора, които в миналото не са се делили“, подчерта в интервю за БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев. „За съжаление, интерпретацията на съвременната реалност се основава на абсолютната фалшификация на историята“, коментира той.

Ако не заработи смесената комисия и продължат фалшификациите на историята, ще се отложи междуправителствена конференция, докато няма напредък. Както каза и премиерът Бойко Борисов - топката е в тяхното поле. Съжалявам, че нашите съседи се правят, че не чуват и не спазват договора, който сключихме“, каза още Ковачев.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама