Внасят проектозакона за мерките, които остават след извънредното положение

07:40, 05 май 20 / Политика 25 1598 Topnovini
снимка: БГНЕС

В Народното събрание ще бъде внесен законопроект, с който да се регламентират част от мерките, въведени със Закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май. Той беше представен в понеделник от министъра на финансите Владислав Горанов.

"Два месеца извънредно положение са достатъчни", обобщи финансовият министър. 

Отмяната не отменя мерките за борба с COVID-19. С предложения от управляващите законопроект се делегират повече права и отговорности на министъра на здравеопазването. „Да продължава да налага всички необходими мерки в посока облекчаване или в посока утежняване с оглед на преодоляването на рисковете, свързани с пандемията“, уточни Горанов.

„Голяма част от мерките, които се провеждат сега и показваха своята ефективност - да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение“, добави здравният министър Кирил Ананиев.

Продължават да действат и мерките за справяне с икономическата криза.

„Да запазим всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот - програмите на социалното министерство“, добави Горанов.

Предлага се и да няма и външно оценяване на 4 и 10 клас. След 13 май се възобновява и пълната работа на съдебната система. Частните съдебни изпълнители обаче няма да могат да налагат запори за определен период от време. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!