Над 400 000 души страдат от астма в България

11:00, 05 май 20 25 1915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 май се отбелязва Световния ден на астмата. Тазгодишната инициатива протича под мотото „Без повече смърт от астма“.

Броят на болните от астма продължава да расте, като се очаква през 2020 г. от бронхиална астма да са болни повече от 400 млн. души по света. Астмата може да бъде опасна за живота, ако не се лекува правилно. В България от болестта страдат над 400 хил. души, предава БГНЕС. Астмата е най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и посещения на спешна помощ, съобщава Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА).

Русенец с астма ще обжалва акт за неносене на маска

За отбелязването на Световния ден на астмата в България вече години наред сили обединяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА). През тази година, поради пандемията от COVID-19, активностите им ще се реализират през социалните мрежи. Във Facebook страницата на АББА ще бъде публикувана актуална и полезна информация за пациентите и видеа със съвети от страна на медицински специалисти.

Астмата е хронично заболяване на белите дробове. Характерно е с оток и стесняване на дихателните пътища, като това затруднява дишането. Симптомите на болестта се изразяват с трудно дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Много често минават 2-3 години от появата на симптомите на астма до диагностицирането ѝ, защото симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват към специалист навреме.

Пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с COVID-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата.

Специалистите са категорични, че достъпът до иновативни медикаменти подобрява контрола на астмата като намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май. Организатор на събитието е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации от всички краища на планетата.

Основната цел е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи общественото внимание към ранната диагностика на болестта и да се насърчат повече хора с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с вече установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама