#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - пухкава гергьовска баница с пресен лук

15:00, 05 май 20 / #Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE 25 2354 Любомира Николова
Снимка: Личен архив

TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители.

В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.

За Гергьовден сме ви приготвили не вкусно агнешко, а пухкава гергьовска баница с пресен лук.

Как да я направите, вижте във видеото:

 

Необходими продукти:

500 г  дърпани кори тип “домашни”

5 яйца

1 кофичка кисело мляко

3-4 връзки пресен лук

100 г масло

50 мл олио

300 г сирене

300 г извара

100 г кашкавал

Лукът се нарязва ситно и се задушава, без да се препържва, в малко масло и олио, ако има нужда добавете и 2-3 супени лъжици вода. Прехвърляме го в купа и добавяме микса от сирене и извара, разбъркваме и чак тогава добавяме настъргания кашкавал.В друга купа с вилица разбиваме гъстото кисело мляко и яйцата.  Разстиламе корите на плота, първо, по стара бабина традиция, ги поливаме с леко “цвърнато” масълце и отгоре слагаме плънката със сиренето. 

Навиваме на рула, нареждаме във вече намазнена тавичка и режем на 10 сантиметрови парчета напряко. Именно това е и големият пиниз на рецептата. Чак тогава заливаме, като леко отваряме разрязаните места, със сместа от яйца и кисело мляко. И още една бабина заръка - завършете с “цвърнато” масълце обилно полято с лъжица.

Печете докато стане златна. И, моля ви, не се нахвърляйте на баницата още докато е топла. Покрийте я с кърпа и оставете малко да поизстине. Ако питате мен, не ви трябва дроб сарма за софрата. Тази баница ще свърши основната работа. И наздраве! С чаша хубаво истинско българско вино BOLGARE .

 

 

Още вкусни рецепти:

#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - шарено свинско месо на шиш
#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE - рецепта за агнешко бутче
#Даподкрепим българското с Ути и BOLGARE

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!