Google пускат брайлова азбука за Android

13:00, 06 май 20 / Култура 25 3080 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

От Google обявиха пускането на виртуална брайлова клавиатура за устройствата работещи под операционната система Android. Новата клавиатура е проектирана да позволява на хората с нарушено зрение да използват своите смартфони без допълнителен хардуер.

Данни на Световната здравна организация показват, че около 2,2 млрд. души в световен мащаб имат нарушено зрение. За да отговори на техните нужди, Google преди време разработи и пусна BrailleBack. Това е услуга за достъпност за Android, която помага на потребителите да използват брайлови устройства, но BrailleBack не предлагаше да пишете на екрана.

Американската компания си е сътрудничила с разработчици на специален брайлов шрифт и потребители даващи обратна връзка. Всичко това е с единствената цел да се гарантира, че опцията ще може да се използва навсякъде, където се налага на потребителите да пишат. Новата клавиатура ще може да бъде ползвана в социалните режи, при писането на текстови съобщения и имейли.

Google блокира 18 млн. имейла на ден с фалшиви новини за коронавируса

Новата брайлова клавиатура ще бъде достъпна за всички устройства с версия на операционната система Android 5.0 или по-нова. Клавиатурата ще бъде налична чрез актуализация и ще може да се активира чрез плъзгане на пръст нагоре по екрана. Ще поддържа брайлов клас 1 и 2 на английски език, като в по-късен етап ще бъдат добавени още езици, предава SmartNews.

Клавиатурата е проектирана да използва стандартно 6-клавишно оформление, като все клавиш представлява една от 6-те брайлови точки, които при натискане изобразяват всяка буква или символ. Например:

Докоснете точка 1, за да въведете буквата А.
Докоснете точки 1 и 2, за да въведете буквата B.
Докоснете точки 1 и 4, за да въведете буквата С.
Докоснете точки 1, 4 и 5, за да въведете буквата D.

Прекарване на пръст наляво изтрива буква, докато два пръста наляво изтриват цялата дума. Прекарването надясно добавя интервал, докато прекарване на два пръста вдясно или нагоре вмъква съответно нов ред или текст.

Днес дисплеите с брайлов шрифт правят писането достъпно на повечето телефони и компютри, чрез физическа клавиатура на брайлова писалка. Свързването на външно устройство всеки път, когато искате да въведете нещо бързо на телефона си, понякога може да се окаже трудна задача, която отнема време. Именно този искат да избегнат от Google. Мисията е да се направи всеобхватна информацията в световен мащаб. Това ще спомогне за разширяване на брайловата грамотност сред незрящите хора.

Друга подобна функция, наречена Live Relay, е предназначена да подпомага глухите потребители, докато Project Diva има за цел да даде на хората с различни увреждания известна независимост и автономия чрез Google Assistant.

За тази цел клавиатурата допълва усилвателя на звука, който го увеличава в кабелните слушалки, като това се отнася за тихите звуци, но същевременно не преувеличава силните. Още през 2018 г. Google представи поддръжка на слухов апарат за Android.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама