Борисов ядосан на македонците заради изказване, че България е „фашистка държава“

21:02, 06 май 20 / Политика 25 4342 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Разбираме нашите колеги в Република Северна Македония, че са в предизборна кампания и тогава обикновено патриотизмът и национализмът много се отприщват, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя от това, че България е фашистка държава, не е спасила македонските, а само българските евреи. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе онлайн заради пандемията от коронавирус.

Борисов нарече изказването „гавра с подвига на българския народ“, както и „с хората, които са лягали пред влаковете и не са допуснали те да отпътуват с хиляди евреи“. „Това е подвиг за малка България по времето на Втората световна война. Нека да си водят предизборната кампания, но не за сметка на България. Ние твърдо ги подкрепяме, но и твърдо държим на историята на България“, категоричен е той.

По време на срещата е приета декларация, според която ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани като незабавна подкрепа за здравния сектор. Отпуска се и пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти. „Това е огромна финансова инжекция за Западните Балкани, така че хората там да усетят, че ЕС следва неотклонно пътя си към присъединяването им“, обясни премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама