Поглед назад: Кметът, който управлява София по време на война и Съединението

07:10, 07 май 20 / Поглед назад 25 4128 Шрифт:
Редактор:

На 7 май 1901 г. умира Иван Славейков - български просветен деец, филолог и политик от Либералната, по-късно от Демократическата партия. Той е кмет на София (1885-1886) и министър на народното просвещение (1901).

Иван Славейков е представителят на първата от няколкото политически династии, които имат честта да сложат свой представител за кмет на София. Той е и първият градоначалник, който има в кариерата си и поста министър на образованието.

Иван Петков Славейков е роден на 29 октомври през 1853 г. в Трявна. Той е един от тримата синове на Петко Славейков. Именно това го и вкарва в политиката, където баща му е виден водач. Преди Освобождението Иван учи в английски колеж в Малта, после – и в прочутия Робърт колеж в Цариград.

Както много от кметовете на София, Славейков учителства. Освен във Враца и Стара Загора, той е преподавател и в своето училище – връща се в Робърт колеж, но от другата страна на катедрата.

Неговите предмети са английски и френски език, а сред питомците са петима следващи български премиери. След Цариград, учителят се мести в Пловдив и накрая пристига в София през 1885 г.

Снимка: Уикипедия

Станал член на Българското книжовно дружество – днес Българска академия на науките, Славейков застава на кметския пост със самочувствието на млад академик. Градоначалникът е гордост на Демократическата партия. След управлението на София, той влиза в парламента, а венецът на политическата му кариера е назначението за просветен министър. Като такъв умира през 1901 г.

Поглед назад: Художникът, илюстрирал първото издание на „Под игото“

Като кмет Иван Славейков ръководи столичния град в напрегнато време. Десет дни, след като сяда в креслото, настъпва Съединението.

После обаче трябва да управлява София по време на победоносната за нас Сръбско-българска война. Линията на фронта, както е известно, не е никак далеч от очертанията на столицата на обединеното княжество.

Той подпомага бързото предислоциране на войските ни, които са хвърлени по турската граница, откъдето очакваме атака след Съединението. Ала тя идва в гръб – от Запад. Сърбите са много по-близо до сърцето на България – София, и разчитат бързо да я превземат.

Благодарение на създадената организация и на смелостта на българските войници, нашественикът е отблъснат и е надвит. А като паметник на управлението на Славейков остава построеният по това време български парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама