Новата детската болница става обект от национално значение

12:35, 07 май 20 25 1810 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерският съвет прие Решение за определяне на обект „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ за обект с национално значение, съобщиха от правителствената служба.

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница. Такава се предвижда да бъде изградена на замразен строеж на територията на Александровска болница. Според правителството обектът трябва да бъде от национално значение заради острата необходимост от болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца.

Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. По този начин Министерството на здравеопазването ще успее да  осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“.


Снимка: БГНЕС

Припомняме, че миналия месец от Националната мрежа за децата поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради изграждането на болницата. Те призоваха още и премиерът Бойко Борисов да нареди отмяната на договора. Според тях той е подписан в условията на безпрецедентна криза и определя това като „предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове – децата. Смятаме, че това решение е пример за престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване“, се казва още в позицията.

На 2 април Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама