Свободата засега е безплатна

10:30, 08 май 20 / София 25 3184 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

От Гергьовден в страната вече няма КПП-та на входно-изходните пътища на областните центрове, повечето ресторанти и кафенета могат да работят при строги мерки. Намалиха и глобите от 5000лв. за неносене на предпазна маска на откритите обществени места, като нарушителите вече ще плащат 300 лева при първо нарушение и до 2000 лева при повторно такова.

Този жест на правителството да разхлаби иначе строгите мерки за борба с коронавирус, даде зелена светлина на много от нетърпеливите граждани да излязат на разхода из столичните улици.

Макар COVID-19 да е всичко, но не и преминал, голям брой от жителите на София не изпитаха страх от възможното заразяване и посетиха вече работещите софийски кафенета и ресторанти. По любимия на много софиянци булевард „Витоша“ вече се разхождат стотици представители на всички социални класи - майки с деца, улични музиканти, пенсионери радващи се на майското слънце, велосипедисти, скейтбордисти и др.

В ситуация като тази, макар мерките да са разхлабени, всяко излизане може да се гледа като предпоставка за заразяване с коронавирус, при неспазване на установените  изисквания, въпреки това българите почувстваха пристъп на безсмъртие и налазиха родното „Шанз-Елизе“.

Преди две седмици, когато свободното излизане струваше 5000 лв. и пробация, българите спазваха стриктно изискванията на Националния оперативен щаб, а сега, когато всичко отново е безплатно, положението придоби коренно различен облик.

Поради тази причина премиерът Бойко Борисов заяви, че ако броят на заразените за 24 ч. надхвърли 100 човека, мерките отново ще влязат в сила и свободното разхождане на гражданите отново ще бъде ограничено. Добрата новина  към днешна дата е, че сме далеч от тази цифра и се надяваме да не я достигнем и постепенно да се върнем към нормалния начин на живот.

Макар пролетта и топлото време да пораждат желание за посещение на градски паркове, градинки и други културно-развлекателни места, спазването на указанията за предотвратяване на разпространението на заразата трябва да бъде приоритет номер едно.

Да бъдем разумни, да спазваме хигиена и препоръките и нека животът ни продължи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама