Китайски учени: Коронавирусът може да се предава по полов път

21:44, 07 май 20 / Свят 25 4391 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Учени от Китай анализираха резултати на 38 пациенти, болни от коронавирус, като 15 от заразените все още са в болница, а 23 вече са напълно възстановили, предава БГНЕС.

Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирус, в пробата си от семенна течност, като вече и двама са се изчистили от заболяването.

Учените твърдят, че вирусът може да се задържи в пъти по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно, посредством полов акт.

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на SARS-CoV-2 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“.

Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по време на секс, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

Британски експерти определиха откритието като „интересно“.

Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, каза: „Ние не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява COVID-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е установено при много други вируси като ебола и зика."

Професор Ричард Шарп, от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология, каза: „Тази констатация повдига възможността Covid-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване.“

Той каза, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама