Кога българо-македонската комисия по история ще поднови работа?

12:27, 08 май 20 / Политика 25 2048 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съвместната българо-македонската комисия по история никога не е спирала работа и при първа възможност ще заработи отново. Това каза съпредседателят на македонска страна на комисията Драги Георгиев пред ТВ Европа.

Според него, в последно време е имало "натиск върху комисията". Георгиев обясни спирането на срещите на комисията с "предизборната кампания в РС Македония и с пандемията от коронавирус".

"Комисията трябва да работи и тя ще работи", повтори няколко пъти Драги Георгиев. Той смята, че решение на въпроса свързан с Гоце Делчев може да има, ако няма "политически натиск върху комисията". "Трябва да се зачитат и двете страни. В противен случай това ще бъде поражение", каза още съпредседателят от македонска страна на българо-македонска историческа комисия.

България през годините винаги е била един от най-сериозните поддръжници на Северна Македония. Искам да ги призова наистина – подписали сме един договор, двамата премиери са положили подписите си под тези договори, и не е добре да оспорваме това, което пише в тях, заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на телевизията.

"Целта ни е да признаем общата история, да честваме заедно тези герои, които са се самоопределяли като българи, но са се борили за идеалите на Македония, която – какъв е проблемът да го кажем – да, езиковата норма, която е официална по тяхната Конституция, е започнала през 1945 г. и е на основата на българския език. Какъв е проблемът да го кажат, попита външният министър. "Ние не оспорваме тяхната идентичност, ние първи сме признали тогава Република Македония. Няма правна норма за признаване на нация и език", уточни министърът.

Снимка: БГНЕС

Учените, разбира се, могат да подпомагат работата на дипломатите, но работата на Комисията не трябва да бъде политизирана. Ако трябва да съм честна едностранното спиране на тази Комисия от страна на Северна Македония, като че ли политизира тази Комисия, смята Захариева.

За да работи тази Комисия, тя трябва да провежда срещи, дори и дистанционни, а когато срещите се спират с аргумента, че в тяхната страна предстоят избори - не го разбирам. Идеята е да се оставят историците и специалистите да работят и те самите да стигнат до общо решение, за което да ни информират без да им се намесваме, допълни министърът.

Над 100 са напоследък публикациите за България в Северна Македония, като че ли там всеки разбира от футбол и от България, а за съжаление това не е така, когато антибългарската тема присъства в техните избори. Смятам, че изборите минават, обаче съседите остават, каза още българският вицепремиер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама