Борисов: Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков

15:20, 08 май 20 / Политика 25 3654 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал - днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни, коментира пред „Сега“ премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос. Премиерът не каза ще поиска ли оставката на  Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта".

Васил Божков ще се върне в България в подходящия момент

Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. "Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми", каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. "Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски". Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", бе категоричен той.


Снимка: БГНЕС

Борисов редовно влиза в ролята на спасител за футболните клубове, като през последното десетилетие неведнъж намира спонсори, включително и държавни, и раздава милиони за стадиони на частните клубове. Примерите са много, като само от началото на 2020 г. премиерът "раздаде" 37 млн. лв. за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, а на "Левски" обеща подкрепа за изграждане на козирка на ст. "Георги Аспарухов" и за евентуално финансиране чрез спортния тотализатор.

Впрочем, относно помощта за "сините", спортният министър Красен Кралев заяви в прав текст, че държавата е готова да помогне на клуба, ако бъде сменена собствеността му. В момента мажоритарен собственик е приближеният до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

"Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент", добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

Хиндлиян: Божков ни искаше на улицата в защита на търкането на талончета

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че не вижда основание да подава оставка. "Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции за г-н Божков, освен за едно. През всичките години, през които той се е занимавал с хазартна дейност, той е плащал по-ниски такси. Вместо да се сипят подобни твърдения, аз препоръчвам всеки български бизнесмен да плаща всичките си дължими суми. На мнение съм, че и в момента, ако г-н Божков иска, може да плати дължимите суми. След като заплати тази сума, той ще има моралното право да претендира за продължаването на своя бизнес", каза Горанов.

"Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност", каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков.

По-късно през деня от фирмата на Божков "Нове холдинг" разпратиха до медиите прессъобщение. В него бизнесменът отговаря на призивите на финансовия министър.

„Относно твърденията на Владислав Горанов, че е установено, че се дължат 700 млн. неплатени такси, подобно нещо може да установи само съдът. Министър Горанов превишава правомощията си с наложените запори върху имуществото ми от подопечните му институции без санкция на съда“, категоричен е Божков.

В съобщението до медиите е представена и кратка ретроспекция на случилото се около Закона за хазарта през годините:

"На 29.10.2014 г. Георги Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта;

На 19.11.2014 г. Законът на Кадиев е отхвърлен. В закона на Кадиев има една разпоредба, която гласи, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер - 20% от събирането на такси и комисиони за участие.

На 26.11.2014 г. Менда Стоянова внася същия закон, като разрешават с 20% такси и комисионни за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12.2014 г. този закон е приет", пишат от "Нове холдинг".

Според Васил Божков „министър-председателят Борисов отново излъга, че ГЕРБ не е приела поправките в Закона за хазарта“.

„Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон? Вторият ми въпрос е „Може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?”, пита Васил Божков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама