ЕС дава маски на България

15:15, 08 май 20 25 1766 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В следващите дни се очаква 17 държави членки на ЕС, сред които България и Обединеното кралство да получат 1,5 млн. медицински маски за предпазване на медиците, които работят с пациенти, болни от коронавирус, предава БНТ.

Без маска в градския транспорт - глоба

Тази доставка от ЕС е част от финансираната от Комисията покупка на 10 милиона маски посредством Инструмента за спешна подкрепа, целяща да се предостави пряка подкрепа на държавите членки, за да могат да смекчат непосредствените остри последици от пандемията и да прогнозират своите нужди във връзка с излизането и възстановяването от кризата.

Правим всичко възможно, за да помогнем на държавите членки да осигурят лични предпазни средства за здравните работници, които са на фронтовата линия в борбата с вируса. Те са истинските герои на нашето време. По този начин ЕС показва солидарност в отговор на нуждите на европейските здравни системи — 3 млрд. евро бяха мобилизирани от бюджета на ЕС за пряко подпомагане на усилията на национално равнище. Продължаваме да отстояваме ангажимента си: заедно ще спечелим тази битка.“, каза комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Маските ще бъдат доставени през следващите шест седмици на нуждаещите се държави членки и региони под формата на партиди от 1,5 милиона маски. Тези доставки са в допълнение към стотиците хиляди маски, които вече бяха осигурени от резерва за медицинско оборудване rescEU през последните седмици, и помощта, мобилизирана по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама