Радев: Подкрепата за Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език

16:28, 08 май 20 / Политика 25 2628 Шрифт:
Редактор:

Подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и неговия заместник чл.-кор. проф. Васил Николов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на срещата е била издадената книга „За официалния език на Република Северна Македония“. Президентът е оценил високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина.

Представителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език.

Пендаровски: Исканията на България са политическа пречка за преговорите с ЕС

Предвид езиковата близост между гражданите на България и Република Северна Македония, учените призоваха двустранният културен и медиен обмен да не бъде обект на вътрешноезиков превод, а трудовете на българските възрожденци, писатели и духовници от Македония да се издават без манипулации и в оригинал в Република Северна Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама